• Eerste generatie: Henri Bevernagie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde
Eerste generatie: Henri Bevernagie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde
Eerste generatie: Henri Bevernagie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde

Eerste generatie: Henri Bevernagie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde


Objectnummer
BEV2017_002
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: de oude gebouwen van brouwerij St. Jozef in de Koolskampstraat 9 te Lichtervelde, doen nu dienst als opslagruimte

Foto 2: factuur van 3 december 1898 (het jaar dat Henri de brouwerij overkocht van Jules Callewaert) van Henri Bevernagie aan het Gasthuis voor de levering van twee tonnen bier

Inhoud

In 1898 nam stichter Henri Bevernagie (gehuwd met Marie Thérèse Vanneste) een brouwerij over van Jules Callewaert (opgestart in 1888) die naar Zwevezele verhuisde. De brouwerij was gelegen aan de Koolskampstraat 9 te Lichtervelde. Henri was afkomstig uit Koolskamp en baatte daar een landbouwbedrijf uit. De bedrijfsnaam was “Brouwerij Sint-Jozef” maar er werd meestal gesproken van “Brouwerij Bervernagie”. Er waren in die periode heel veel brouwerijen in Lichtervelde, zeker een stuk of tien (o.a. de brouwers Cloet Arthur, Debaillie Jozef, Denolf Leon, Depuydt Henri, Kerkhof J., Labens Maurits, Vandewalle, Devos, …).

Henri brouwde dus zijn eigen bruin bier en tafelbier en voerde dat bier ook uit naar cafés en particulieren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon de brouwerij gewoon blijven doorwerken als enige brouwerij uit Lichtervelde. Op het einde gebeurde dat wel met de mout van de brouwerij Labens. De Duitsers eisten in die periode ook koperwaren op bij de bevolking. Blijkbaar had Henri daar een goede oplossing voor gevonden om het vele koper uit de brouwerij te verbergen voor de Duitsers. Zo hadden ze een machine om tafelbier te vullen (een toestel dat nog steeds bestaat) en daarvan hadden ze het koper geschilderd, zodat het gemaskeerd werd en niet door de Duitsers werd meegenomen. Dus tijdens de Eerste Wereldoorlog is de brouwerij blijven verder werken, natuurlijk met verminderde bedrijvigheid.

In 1920 beëindigde Henri Bevernagie zijn activiteiten als brouwer en kwam zijn zoon Hector aan het hoofd van het bedrijf.

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Algemene Informatie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde ()
Tweede generatie: Hector Bevernagie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde ()
Derde generatie: Honoré en Arseen Bevernagie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde ()
Vierde en vijfde generatie: Geert Bevernagie en Dominique Bevernagie, drankenhandel Bevernagie, Lichtervelde ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.