geschiedenisproject rond generatiebedrijven.
Foto 1: derde generatie Ann De Maré en Arne Vanoplynus
Foto 2 en 3: open deurdag, demonstratie in het strijkatelier, het bedrijf kent een overwegend vrouwelijke tewerkstelling
Foto 4: zelfklever uit de jaren 1970, Sint-Jan is lid van de confederatie van Belgische textielreinigers
Foto 5: inpakzakje uit de jaren 1960
Foto 6: aangepaste etalage in het wasbedrijf ter gelegenheid van een open deurdag
Foto 7: jaarlijkse opendeurdag ter gelegenheid van de batjes
Foto 8, 9 en 10: bestelwagens doorheen de jaren
Foto 11: binnenkant winkel, ook skipakken worden gereinigd!
Foto 12: zicht op het interieur van de winkel
Foto 13: de drie generaties verenigd rond de pastoor die het nieuwe wassalon kwam inwijden
Foto 14: de etalage in de avonduren
Foto 15: de twee eerste generaties samen achter de toonbank van de winkel
Foto 16: drie generaties verenigd voor de industriële wasmachine
Foto 17 en 18: derde generatie Ann De Maré bij de viering van 50 jaar wasbedrijf Sint Jan
Foto 19: feest in het bedrijf ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1999
Foto 20 en 21: gepersonaliseerde vitrines mee met de seizoenen in de jaren 1980
Foto 22: Hilde en Johan op de handelsbeurs in 1983
Foto 23: Johan en Hilde met Ann op de arm voor een industriële wasmachine
Foto 24: krantenartikel ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1999
Foto 25: publiciteitsalmanak 1964
Foto 26: winkel 1998, let op de drie gebogen raampjes die nog dateren van het oorspronkelijke gebouw
Foto 27: wasmachines 1990
Na haar middelbare school is Ann De Maré in het bedrijf van haar ouders komen meewerken, en als zelfstandig helper leert ze de knepen van het vak om straks de fakkel van haar ouders te kunnen overnemen als zaakvoerder. Haar partner Arne Vanoplynus, van opleiding tuinarchitect, werkt ook deeltijds mee in het bedrijf en vindt dat een aangename afwisseling naast zijn computertekenwerk voor de aanleg van tuinen.
Ann heeft voor het wasbedrijf een bijzonder mooie en gebruiksvriendelijke website ontworpen waarin ook alle informatie terug te vinden is met betrekking tot de afhaalpunten (depots) en zo meer.
Op dit ogenblik werken er naast de vier familieleden nog 12 personeelsleden in het bedrijf, sommigen halftijds, met een equivalent van 9 voltijdse. Echt speciaal opgeleide werknemers kan het bedrijf niet aanwerven. Belangrijkste voorwaarde is dat de potentiële werknemer geïnteresseerd is in het werk en bereid is bij te leren. De opleiding gebeurt dus in het bedrijf zelf en het duurt toch wel een half jaar voor een werknemer volledig in het arbeidsritme kan meedraaien. Van die twaalf personeelsleden is er slechts één man, de chauffeur. Het wasbedrijf is dus overwegend nog een sector met vrouwelijke tewerkstelling.
Het contact met de werknemers is persoonlijk, en men is soepel aan beide kanten. Alle werknemers blijven lang in het bedrijf werken, wat het beste bewijs is voor de goede en vriendelijke werksfeer.
Jobstudenten werken niet mee in de zaak, vooral omwille van de lange inlooptijd tegen dat men eventueel productief kan worden.
Het wasbedrijf heeft geen directe concurrentie in Staden, maar er is wel heel wat concurrentie vanuit het nabijgelegen Roeselare. Vandaar dat wasserij Sint-Jan ook gekozen heeft om heel wat ophaalpunten van was (depots) op te richten in de omliggende gemeenten.
Sint-Jan is aangesloten bij het F.B.T. (Federatie van Belgische Textielreinigers), een overkoepelende beroepsvereniging, deze zorgt voor ondersteuning, onderhandelen van de nieuwe CAO’s, organisatie van beurzen…