Algemene geschiedenis, Klein Gistelgoed, Izegem
Algemene geschiedenis, Klein Gistelgoed, Izegem
Algemene geschiedenis, Klein Gistelgoed, Izegem
Algemene geschiedenis, Klein Gistelgoed, Izegem
Algemene geschiedenis, Klein Gistelgoed, Izegem

Algemene geschiedenis, Klein Gistelgoed, Izegem


Objectnummer
GIS2016_001
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Op de eerste foto zie je een schilderij van het bedrijf genomen, vlak na de tweede wereldoorlog. Let vooral op de koe die niet voorkomt in de regio en dus eigenlijk een artistieke vrije fout van de schilder is. De naam van de schilder is overigens niet gekend, maar het zou iemand uit het Kortrijkse geweest zijn.

Op de tweede foto zie je een luchtfoto van het bedrijf in 1977, vervolgens een luchtfoto van in 1982, en dan een luchtfoto van in 1995. De laatste luchtfoto toont het bedrijf in 2004 bij de opstart van zaakvoerder Christophe Decaigny en zijn echtgenote.

De naam 'Klein Gistelgoed' komt vermoedelijk van het geslacht van Gistel. Grote lappen grond te Emelgem waren in het Ancien Régime in handen van de kasteelheren van Ingelmunster, waaronder ook het Klein Gistelgoed en het Groot Gistelgoed. De namen Gistelgoed en Gistelbeek zullen naar alle waarschijnlijkheid verwijzen naar die link tussen Gistel en Ingelmunster.

 

Inhoud

De hoeve Klein Gistelgoed startte in het begin van de jaren '20 en werd overgenomen door de grootvader van de huidige zaakvoerder, Christophe Decaigny. Het was een klassiek landbouwbedrijf tot in 1976, toen de ouders van Christophe de zaak overnamen. Eind de jaren '70, begin de jaren '80 werd de specialisatie op varkens ingezet.

In 2004 uiteindelijk nam de derde generatie Christophe en zijn echtgenote de zaak over. Het bedrijf werd dus nooit uitgebaat door twee generaties, maar is van generatie op generatie overgedragen. Wel is het zo dat de vader van Christophe in 2004 ook gestart is met een nevenactiviteit, de mestverwerking, maar in principe zijn de twee bedrijven onafhankelijk van elkaar.

De hoeve is gelegen in de Haaipanderstraat 87 te Emelgem.

Objecten
De varkenshouderij, Klein Gistelgoed, Emelgem ()
Technologische evolutie, Klein Gistelgoed, Izegem ()
Brochure, Klein Gistelgoed, Izegem ()
Samenwerkingsverband, Klein Gistelgoed, Emelgem ()
Veldkeuken, Emelgem, 4 augustus 1915 ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.