Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.
Foto 1: winkel Emelgem Plaats 22 te Emelgem (Izegem), na de grote verbouwing van 1968, bemerk al de dubbele etalageruimte
Foto 2-3 en 4: binneninrichting van de winkel te Emelgem Plaats 22 in Emelgem (Izegem), na de grote verbouwing van 1968
Foto 5: tweede generatie, Willy Perneel en Gilberte Delaere in het bureel van hun zaak
Foto 6: tweede generatie, Willy Perneel en Gilberte Delaere poserend in de huidige winkel
Centraal in het beroepsleven van Willy Perneel (°1934) staat dat hij zeer snel heeft aangevoeld dat alles in zijn beroep aan het evolueren was en dat hij verplicht zou zijn om zich te heroriënteren. Willy heeft digitale techniek gestudeerd in het Vormingsinstituut in Roeselare omdat hij zeer goed wist dat de relaislogica uit het verleden al snel zou vervangen worden door digitale computersystemen. Hij kocht een programmeertoestel, startte met PSG (Programmable Sound Generator, geluidschip met toepassing in computersystemen), ging om de twee jaar naar de vakbeurs “Hannover Messe” om op de hoogte te blijven van de laatste evoluties in het werkveld, …
In 1968 werd er een grote verbouwing doorgevoerd in de winkel in Plaats Emelgem 22. dat was uiteraard noodzakelijk met de opkomst van heel wat elektrische toestellen en de populariteit van televisietoestellen.
De oliecrisis van 1973 heeft Willy niet ondervonden in zijn bedrijf. In tegendeel zelfs, door de stijging van de stookolieprijs en door de daaruitvolgende publiciteit die men toen maakte voor elektrische verwarming (men had in België ook een overproductie van elektriciteit ’s nachts), heeft hij heel wat woningen kunnen installeren met elektrische accumulatoren, die ’s nachts oplaadden en hun warmte vrij gaven tijdens de dag.
In de loop der jaren heeft de tweede generatie twee huisjes kunnen aankopen van een voormalig schoenfabriekje aan de Stijn Streuvelstraat 14 te Emelgem (Izegem). Die huisjes werden afgebroken en maakten plaats voor een grote nieuwbouw die de winkel zou gaan herbergen vanaf het jaar 1995.
Willy was zich ondertussen ook steeds meer gaan toeleggen op elektrische installaties en automatisering in de industrie, mede onder invloed van zijn zoon Kurt Perneel die als ingenieur was afgestudeerd. Die zaak (in de Prins Albertlaan) draaide bijzonder goed en werkte op bepaald ogenblik met méér dan 25 personeelsleden.
Willy is met pensioen gegaan in 1998 op 64-jarige leeftijd. Voordat hij op pensioen ging wilde hij duidelijkheid in zijn zaken. Al zijn zaken waren ondergebracht in één Naamloze Vennootschap. Daaruit heeft hij dan een BVBA opgestart met de elektriciteitswerken voor particulieren en de winkel apart, die hij heeft overgelaten aan zijn dochter Ann Perneel. De industriële installaties kwamen bij zijn zoon Kurt terecht in een andere constructie.
Willy en Gilberte bleven na hun pensionering wel nog actief in de zaak. Willy maakte in het begin nog vooral de schema’s voor de elektrische installaties en Gilberte blijft nog bijspringen in de winkel. Beiden zijn nog heel belangrijk in de winkel als het druk is, om de klanten en oude bekenden op te vangen en al wat uitleg te verschaffen ondertussen.