• Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem

Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem


Objectnummer
PER2017_004
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: de huidige zaakvoerder in de derde generatie achter de balie van haar winkel: Ann Perneel

Foto 2, 3 en 4: de winkelinrichting in de nieuwe winkel anno 1995, in de Stijn Streuvelsstraat 14 te Emelgem (Izegem)

Foto 5, 6, 7 en 8: de winkelinrichting anno 2016

Foto 9: het wagenpark in 2001

Inhoud

In 1998 kwam Ann Perneel als zaakvoerder aan het hoofd te staan van de elektrozaak Pernelec te Emelgem (Izegem). Ze kon onmiddellijk gebruik maken van de spiksplinternieuwe winkel aan de Stijn Streuvelstraat 14 te Emelgem (Izegem)  die dateert van het jaar 1995.

Ann heeft haar middelbare studies gedaan aan het Vrij Technisch Instituut te Izegem, waar ze de opleiding Industiële Wetenschappen (I.W.) volgde. Daarna heeft ze verder gestudeerd aan de Hogeschool Gent, departement Technologie BME, waar ze een technisch graduaat behaalde in de elektromechanica. Ze deed haar stage in de LVD (producent van plaatbewerkingsmachines) en studeerde in 1992 als eerste vrouw af aan het BME als gegradueerde elektromechnica!

Ze is daarna onmiddellijk op 21-jarige leeftijd in de zaak van haar ouders beginnen werken, en met haar technische opleiding als achtergrond kon ze hier zo haar voordeel mee doen.

Zes jaar later is papa Willy Perneel dan op pensioen gegaan (1998) en kwam Ann als zaakvoerder aan het bewind van de zaak. Tot op heden nog altijd gesteund door haar ouders om even bij te springen in de winkel of waar er ook nood aan is. Ann heeft zich met haar elektrozaak voluit gericht op een zeer goed uitgeruste winkel en op de elektrische installaties bij particulieren. Ze is echter, vanuit een bewuste keuze,  niet meegestapt in de sector van de domotica. Kleine dingen op dat vlak zijn geen probleem, maar totaalconcepten  uitwerken voor de domotica in huizen doet ze niet. Dat is een bijzonder gespecialiseerde sector en dat kan ze niet combineren met haar winkel en algemene elektrische service. Ann is ook gebeten door de moderne evoluties: ze beschikt over een fraaie website en biedt ook een online webshop aan, waar het mogelijk is aankopen te doen  uit de digitale catalogus. Ze is met de elektrozaak ook op facebook aanwezig.

De financiële crisis van 2008 heeft Ann niet echt aangevoeld in de zaak. Misschien dat de mensen daarvoor wel iets luxueuzere aankopen deden, en door die crisis wat kozen voor goedkopere modellen. Alhoewel aan de andere kant waren er ook klanten die, net omdat het spaargeld heel weinig opbrengt, wat méér gingen investeren. En die twee houdingen samen zorgden ervoor dat de financiële crisis eigenlijk niet werd opgemerkt in de verkoopsresultaten.

Wat de toekomst van haar elektrozaak betreft bekijkt Ann alles heel nuchter: wat de winkel aangaat zal ze alle nieuwe trends volgen die zich aandienen, net zoals met de webshop. Wat de elektrische installaties betreft blijft ze zich richten op paticulieren en gaat ze natuurlijk ook mee met de actuele moderne evoluties: tv-toestellen zijn aangesloten op het internet met playstations eraan gekoppeld en multiroom geluidsinstallaties; elektrohuishoudtoestellen zijn nu allemaal met homeconnect die je via het internet kan bedienen; … maar totaalconcepten voor woningen op het vlak van domotica laat ze aan zich voorbijgaan, daarvoor verwijst ze door.

Ann bestuurt haar bedrijf op dit ogenblik alleen, wel heeft ze nog veel steun van haar ouders die bijspringen in de winkel en boodschappen doen. Daarnaast zijn er  nog twee werknemers aan de slag voor de elektrische installaties bij particulieren: haar neef Johan en Steve. Beiden werken respectievelijk al 25 en 16 jaar bij Pernelec, een bewijs voor de uitstekende werkomstandigheden. Ann beseft heel goed dat haar werknemers goud waard zijn. Moest ze een nieuwe technieker nodig hebben, dan wordt dat een lange zoektocht: het moeten mensen zijn die technisch geschoold zijn maar die vooral willen bijleren binnen de zaak zelf en via cursussen bij Siemens en de VDAB.

Als groot voordeel van een familiezaak vindt de zaakvoerder dat je niet vanuit het luchtledige moet starten, je krijgt al de klanten van je ouders mee en dat heeft als voordeel dat je die klantenbinding verder kunt uitbouwen en uitbreiden. Ann vindt het ook een groot voordeel  dat haar ouders nog wat bijspringen in de zaak. Maar het fijnste voordeel aan haar familiezaak vindt ze  wel dat je de mensen een heel groot plezier kan doen met kleine dingen: iemand die zonder stroom valt de zondag en die je uit de nood kunt helpen, daarvoor doen ze het! Een klein nadeel is dan wel dat een kleine familiezaak soms wat meer inspanningen moet doen om altijd beschikbaar te zijn: zo is het wel wat puzzelen om in de vakantieperiodes altijd een permanentie op poten te krijgen.

Het voordeel om dan ingeplant te zijn met de elektrozaak  in het centrum van Emelgem (Izegem) vindt Ann dat er een grote gratis parking voor de deur is. En ook dat Emelgem dicht bevolkt is waardoor je in een heel kleine actieradius eigenlijk al je cliënteel kan bezoeken, waardoor er niet veel grote verplaatsingen met de auto moeten gebeuren.

Wat betreft de concurrentie in de regio vindt Ann dat nog goed meevallen: In Izegem heeft ze een grote concurrent aan elektro Vervaecke en in Emelgem is er nog één elektrozaak Poppe, maar echt veel concurrentie is dat allemaal niet. Dan was dat vroeger wel anders, op gegeven ogenblik waren er alleen in de Pricessestraat in Emelgem al 3 elektrozaken.

Ann werkt ook samen met de aankoopgroepering Exellent, die ontstaan is vanuit de elektrogroothandel van de familie Lanckriet in Brugge. De aankopen gebeuren dus via Exellent, waar ondertussen al 400 winkels bij aangesloten zijn. Exellent verzorgt ook de reclamecampagnes voor de producten, zodat Pernelec zich vooral kan  toeleggen op de core business: de verkoop van de elektrische producten. 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Algemene Informatie, elektrozaak Pernelec, Emelgem ()
Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem ()
Tweede generatie Pernelec Emelgem: Willy Perneel en Gilberte Delaere, elektrozaak Pernelec, Emelgem ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.