• Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem
Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem

Eerste generatie Arthur Perneel en Maria Lauwers, elektrozaak Pernelec, Emelgem


Objectnummer
PER2017_002
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: Arthur Perneel, stichter, ontmoet Koning Leopold III die een nieuwe stoommachine kwam inhuldigen bij de firma Daens in 1937

Foto 2: het witte huis achteraan is de oude locatie Plaats Emelgem  22, de twee huisjes vooraan zijn de actuele locatie in de Stijn Streuvelsstraat 14 te Emelgem

Foto 3: inschrijving van het bedrijf van Arthur Perneel bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel in oktober 1945

Foto 4: eerste generatie Arthur Perneel samen met tweede generatie Willy Perneel en Gilberte Delaere

Foto 5: Eerste generatie, Arthur Perneel en Maria Lauwers

Inhoud

Arthur Perneel (1908-1992) is onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog (1945) gestart met een zaak als installateur van elektriciteitswerken, met aansluitend een kleine winkel in elektrische apparaten, in de Haaipanderstraat 16 te Emelgem. Hij had daarvoor al heel wat ervaring opgedaan als “stoomwerktuigkundig elektricien” bij de firma Daens in Izegem.

Op zijn veertiende (1922) is zijn moeder gestorven en dat is niet evident in een groot gezin met zes kinderen.  Om de lasten wat te verlichten voor zijn vader Jules Perneel, is Arthur thuisgebleven van school en is hij gaan werken in de elektriciteitscentrale van de familie Daens in Izegem (zijn vader Jules (Boevers) Perneel was een ‘boever’ (voerman) die de kolen leverde voor de stoommachines en de stoomketels waarmee de elektriciteit werd opgewekt). Arthur ging dus vanaf zijn veertiende werken voor de familie Daens en heeft ook op hun kosten kunnen studeren. Hij werkte daar als meestergast: ketels kuisen, stoommachines afregelen, installaties opzetten… hij was er ook al bij toen Koning Leopold III de splinternieuwe “tandem-compound-stoommachine” van 1650 pk kwam inhuldigen in 1937. De familie Daens heeft naderhand hun elektriciteitsfabriek verkocht aan de stad Izegem, die dan zijn eigen elektriciteit is beginnen produceren.

In 1945 is Arthur dan op 37-jarige leeftijd gestart met een eigen zaak als installateur van  elektriciteitswerken in private huizen maar ook, vanuit zijn ervaring, in de kleine industrie. Hij is gestart in de Haaipanderstraat nummer 16 te Emelgem waar hij een garage had naast zijn huis, die hij gebruikte als atelier. Maar dat werd daar algauw te klein want hij kreeg heel veel werk (ook al omwille van zijn bekendheid  in Izegem omdat hij in de elektriciteitsfabriek had gewerkt en zo vaak bij de mensen thuis kwam om elektriciteitstellers te gaan plaatsen) en zo is hij in 1951 verhuisd naar Plaats Emelgem nummer 22.

Naast het bedrijf in installaties van elektriciteitswerken was er ook een klein winkeltje aanwezig voor de verkoop van klein elektro (er bestonden in die tijd nog veel minder elektrische apparaten), dat werd gerund door zijn echtgenote, steun en toeverlaat: Maria Lauwers.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Arthur aangesloten bij de Burgerwacht.  Zo moest hij iedere morgen om 5:00 en iedere avond om 22:00 naar de hoogspanningscabine van Ardooie. Omwille van de verordening tot algemene verduistering moest hij ’s avonds de hoogspanning gaan uitzetten en ’s morgens weer gaan aanzetten. Hij had een speciaal paspoort en dat deed hij 365 dagen per jaar.

In 1972 heeft Arthur zijn zaak overgelaten aan zijn zoon Willy Perneel die gehuwd is met Gilberte Delaere. Willy en Gilberte trokken  vanaf 1972 in in het huis op Plaats Emelgem 22 en de ouders verhuisden naar de woning van zoon Willy. Arthur bleef wel meewerken bij zijn zoon: de kleine herstellingen doen aan strijkijzers, stofzuigers… en ook wisselstukken ophalen bij de firma Siemens in Oostkamp, en babysitten … tot hij in 1989 geveld werd door een trombose. In 1992 is Arthur overleden.

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Algemene Informatie, elektrozaak Pernelec, Emelgem ()
Tweede generatie Pernelec Emelgem: Willy Perneel en Gilberte Delaere, elektrozaak Pernelec, Emelgem ()
Derde generatie Pernelec Emelgem: Ann Perneel, elektrozaak Pernelec, Emelgem ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.