Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.
Op de eerste foto zien we de nieuwe bedrijfsgebouwengebouwen van de firma Gasquet in de Ambachtenstraat 28 te Izegem. Deze gebouwen werden in dienst genomen op 15 maart 2013.
De tweede foto toont het bedrijf toen het nog gevestigd was in de Gentsestraat 26 te Izegem, de oorspronkelijke locatie. Het is een foto die de winkel weergeeft zoals hij er bij de opstart van het bedrijf (eind 19° eeuw) moet hebben uit gezien.
De derde foto leert ons de huidige zaakvoerders Annick Gasquet en haar echtgenoot Geert Mahieu kennen. Zij namen in 2001 de zaak over van Annick's oom Robert Gasquet (die kinderloos was). Ze zijn intussen al de vierde generatie in het bedrijf Gasquet.
De firma Gasquet werd in de tweede helft van de 19° eeuw opgericht door Emile Gasquet. Emile had een vrij groot huis met een schuur daarachter. In die schuur begon hij zaken te repareren voor de mensen (kachels en zo) en daarna heeft hij van de voorste ruimtes van zijn huis een winkel gemaakt. Oorspronkelijk werden in de winkel ijzerwaren, huishoudtoestellen, potten en pannen verkocht. Het prille bedrijf richtte zich op loodgieterij, kachelherstelling, zinkwerken (maken van zinken doodskisten) en bliksemafleiders. Na verloop van tijd kende het bedrijf een overschakeling en ging zich vooral specialiseren in: slotenmakerij, brandkasten en centrale verwarming en sanitair.
Heel vroeg al heeft Emile Gasquet een werknemer van een Brusselse fabrikant van brandkasten, kunnen overhalen om bij de firma Gasquet te komen werken. Zo leerden ze de finesses om zelf brandkasten te maken. Er was daar blijkbaar een grote markt voor in de regio en Emile Gasquet is in die niche gestapt. Het bedrijf en de productie en verkoop van brandkasten kende in 1965 een grote boost met het overnemen van het Roeselaars brandkastenbedrijf Filez.
In 2001 werd het bedrijf overgenomen door de nicht van Robert Gasquet (de kleinzoon van Emile Gasquet en hij was kinderloos): Annick Gasquet die samen met haar man Geert Mahieu in de zaak stapte (Mahieu bvba, maar de handelsnaam "Gasquet" werd wel behouden). Robert Gasquet overleed in 2009, maar bleef tot zijn 79 jaar erg betrokken in de zaak. De moeder van Robert Gasquet werd 102 en nam tot op het laatste nog de telefoon op, ze bleef ook aangesproken worden als madame Gasquet.
Tijdens de jaren 1950-1970 had het bedrijf 13 werknemers in dienst, er was toen nog een grote behoefte aan manuren door het vele manuele werk. Momenteel is er minder nood aan manuren, als gevolg van de technologische evoluties, en zo heeft de firma Gasquet momenteel zeven mensen in dienst. Met die werknemers hebben de zaakvoerders een bijzondere band, ook al omdat die vaak al hun hele loopbaan in het bedrijf werken. Het vertrouwen dat er gegroeid is tussen de zaakvoerders en hun werknemers resulteerde in een grote flexibliliteit aan beide kanten. Zo kan het bedrijf 365 dagen per jaar permanentie aanbieden aan hun klanten, wat ook wel noodzakelijk is gezien de aard van het bedrijf, bijvoorbeeld: verwarmingsproblemen oplossen en klaar staan om kluizen te openen voor het bankbedrijf. Het bedrijf viert ook steeds samen met zijn werknemers Sint-Elooi, de patroonheilige van de smeden op 1 december. En de week wordt op vrijdagavond altijd afgesloten met alle werknemers op het bedrijf, waar ze even op verhaal kunnen komen en samen iets drinken.
Van 1855 tot 15 maart 2013 was Gasquet gevestigd in de Gentsestraat 26 te Izegem. Vanaf 16 maart 2013 verhuisde de firma naar de ruime bedrijfsgebouwen in de Ambachtenstraat 28 te Izegem. Hun afzetgebied is heel wat groter dan Izegem en bestrijkt zowel het Vlaamse als het Waalse landsgedeelte. Interessant detail is wel dat de huidige zaakvoerders hebben gewacht tot na het overlijden van Robert Gasquet (3° generatie) om het bedrijf naar een andere locatie te verhuizen, ze hebben dus gewacht om de zaak verder uit te bouwen uit respect en waardering voor hun voorganger. Een waardering die zo typisch is voor vele familiebedrijven!