Authentieke brandkasten, firma Gasquet, Izegem
Authentieke brandkasten, firma Gasquet, Izegem
Authentieke brandkasten, firma Gasquet, Izegem

Authentieke brandkasten, firma Gasquet, Izegem


Objectnummer
GAS2016_003
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

De 3 foto's tonen 1 embleem en 2 authentieke brandkasten, geproduceerd door de constructeur en tevens stichter Emile Gasquet. 

Inhoud

Brandkasten worden op vandaag niet meer bij de firma Gasquet geproduceerd, dit in tegenstelling tot vroeger (zie foto's). 

Nu worden brandkasten geproduceerd in de lage loonlanden: in een eerste fase  werden de brandkasten nog gemaakt in het Oostblok (Oost-Duitsland) en dat was toen nog met maatwerk.Tegenwoordig is de productie van brandkasten verschoven naar China.

De Firma Gasquet betrekt nu de brandkasten van groothandels, die ze zelf ook weer aankopen in verre landen. De productie van brandkasten is dus geen onderdeel meer van het bedrijf, enkel nog de reparatie van brandkasten.

Die reparatie van brandkasten is echt wel een heel gespecialiseerde vaardigheid en kennis. Het bedrijf beschikt over boorplannen, foto's van oude brandkasten, tekeningen, ... Maar als je als buitenstaander die plannen bekijkt dan bedgrijp je daar niet veel van : je moet eigenlijk ervaring opdoen door de jaren heen. Men boort een gaatje in zo'n brandkast en daardoor gaat men binnen met een endoscoop om het slotwerk van binnenuit te bestuderen en te interpreteren (in spiegelbeeld!) en pas dan kunnen ze beginnen werken aan dat slot. Dat is ook heel zwaar werk: als je zo'n een uur of twee via die endoscoop zit te werken, dat vergt uizonderlijk veel concentratie.

Objecten
Algemene geschiedenis, firma Gasquet, Izegem ()
Activiteiten, firma Gasquet, Izegem ()
Oude en hedendaagse publiciteit, firma Gasquet, Izegem ()
Oude informatiebrochure en prijslijst voorbeeld 1, firma Gasquet, Izegem, 1897 ()
Oude informatiebrochure voorbeeld 2, firma Gasquet, Izegem ()
Oude informatiebrochure Fichet-Bauche brandkasten voorbeeld 1, firma Gasquet, Izegem ()
Oude informatiebrochure Fichet-Bauche brandkasten voorbeeld 2, firma Gasquet, Izegem ()
Oude facturen firma Gasquet, Izegem ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.