Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.
Foto 1, 2 en 3: ziekenhuismeubilair geproduceerd door de firma Haelvoet n.v. te Ingelmunster
Vanaf de jaren 1970 kwam Roland Haelvoet aan het hoofd van het bedrijf “Haelvoet n.v.” en hij kon al meteen de verhuis organiseren naar de nieuwe bedrijfsgebouwen in de Leon Bekaertstraat 8 te Ingelmunster in 1979. Door de creatie van deze nieuwe ruimte kende het bedrijf een grote groei, evenals omdat er fors werd geïnvesteerd in nieuwe machines (cnc-gestuurd) en niet in het minst doordat de markt van de ouderenzorginstellingen vanaf die periode sterk ging groeien. Vanaf de jaren 1970 zijn de ouderenzorginstellingen afgescheurd van de ziekenhuizen, waardoor er een enorme ‘boom’ ontstaan is in de sector van het zorgmeubilair. Precies omwille van die ‘boom’ werd de oliecrisis van 1973 niet sterk aangevoeld in het bedrijf. Het was mogelijk om via een verbreding van de markt die crisis te ontwijken.
In 1979 had het bedrijf een twintigtal medewerkers in dienst, een getal dat in stijgende lijn steeds maar is blijven evolueren.
Net voor de millenniumwende kwam er een ongelooflijke omwenteling in de markt van het zorgmeubilair. Enerzijds werd de normering rond de productie van zorgbedden heel wat strenger en daarnaast werd de internationale concurrentie heel erg hevig. Eind jaren 1990 stond het bedrijf dus voor een kruispunt en moest de juiste weg worden genomen om de toekomst ervan te verzekeren.
Roland Haelvoet had niet meer de volle ambitie om daar al zijn energie in te steken, en hij stelde in 1999 zijn zoon Vincent voor om als verantwoordelijke van de productie in het bedrijf te komen werken. Begin de jaren 2000 bouwde Roland zijn operationele taken af waardoor Vincent Haelvoet kon doorgroeien tot CEO van de firma Haelvoet.
Dat de overgang tussen de tweede en de derde generatie vlot is verlopen mag blijken uit het feit dat Roland Haelvoet nog heel regelmatig op het bedrijf aanwezig is, en zijn ervaring blijft ten dienste stellen, ook al vervult hij eigenlijk officieel geen taak meer.