Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.
Met een bruin lapje textiel met witte stippen wordt de sneeuw weergeven. Daarop is een witte sneeuwpop te zien met rode wanten en muts, en een sjaal met ruitjesmotief. In zijn rechterhand houdt hij een bezem vast. Bemerk dat deze kaart werd gemaakt met allemaal kleine stukjes verschillende soorten textiel, zowel wat betreft de kleur als de motieven die erop voorkomen. Een fraai stukje patchwork.
Vanaf de jaren 1960 ontstaat er een totaal nieuw genre in de kerst- en nieuwjaarskaarten, de "zelfgemaakte kaarten". Waar de jaren '60 een aanloop waren , kunnen we vanaf de jaren 1970 en 1980 spreken van een ware stormloop. Op die creativiteit staat geen rem: collages, kruisjessteek, zijdeschilderijen, kantklossen, voorstellingen met rijsthalmen, patchwork, kunstwerkjes gemaakt met draden, parels, gedroogde bloemen, hout, kurk, zand, touw, metaal, ..., stempels, bedrukte stofjes die worden uitgeknipt en dan gekleefd tot een figuur, plooien van gekleurd papier, pentekeningen, kalligrafie, fotografie, computergemaakte wensen... Geen enkele creatieve techniek ontbreekt op de kerst- en nieuwjaarskaarten vanaf 1960 tot op heden.