Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.
Deze nieuwjaarskaart is een houtgravure van Hans Hauke. We zien een kind dat als het ware ontstijgt aan de wortels en de afgeknotte stam van een boom. Onderaan de boom bevindt zich een speelse egel. Het kind houdt een schaal vast en lijkt als het ware het licht van een ster op te vangen. In deze donkere dagen van het jaar staat het licht symbool voor het nieuwe begin. De afzender van deze nieuwjaarskaart lijkt zijn vrienden en familie te willen zeggen: "Vang het licht in 1971".
Als reactie op de vele sneeuwlandschappen op de nieuwjaarskaarten van tijdens en kort na de tweede wereldoorlog, die vaak als een beetje 'goedkoop' en 'sober' werden afgeschilderd, ontstond dus kort na die oorlog de gelegenheidsgrafiek op de nieuwjaarskaarten.Deze grafici gingen op zoek naar een artistieker en zinvoller drukwerk. Houtsnijders en graveerders kwamen met veel geestdrift en talent tegemoet aan deze nieuwe behoefte. Afbeeldingen tonen vaak een teruggrijpen naar Middeleeuwse motieven en naar vormgeving uit de Renaissance. Gedaan dus met het slaafs kopiëren, de kaarten worden persoonlijker, gemoedelijker, met een moderne stillering naar eigen inzicht en techniek. Lithografie, houtgravure, kopergravure en lino gravure leveren nieuwe genres kerst- en nieuwjaarskaarten. De meeste kaarten bevatten gave, originele, speelse, plechtige, geestige wensen. En heel belangrijk: je raakt er niet zo vlug op uitgekeken. Het versturen van grafische kaarten kon destijds ook als 'drukwerk', en dat was met een goedkoper tarief dan het versturen van klassieke kaarten.