Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.
In de setting van deze kerst- en nieuwjaarskaart zien we het decor van het Ijzerfront. Twee vermoeide soldaten zijn aan het slapen in de loopgraven, tussen de gevechten door. Ze dragen beiden helm, overjas en bottines. Ze houden hun geweren in de handen. Centraal op de wenskaart staat tussen de soldaten de verschijning van Maria met het kindje Jezus in haar armen, beiden met aureool.
Deze kerst- en nieuwjaarskaart is gemaakt naar een schilderij van de frontschilder Joe English. In 1914 werd hij gemobiliseerd. Vanaf eind 1915 werkte hij als kunstenaar in Veurne, waarbij hij zich ontwikkelde tot prominent frontsoldaat. Hij ontwierp de typische heldenhuldezerkjes voor de Vlaamse gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. In 1918 werd hij ook frontschilder. Hij stierf op 36-jarige leeftijd in het legerhospitaal L'Océan te Vinkem aan een onbehandelde blindedarmontsteking in de nacht van 31 augustus 1918. Hij werd begraven op de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke. De allereerste Ijzerbedevaart vond daar in 1920 plaats bij zijn graf. In 1930 werd hij bijgezet in de crypte van de Ijzertoren.
De ellende van de Eerste Wereldoorlog had eigenlijk geen negatieve invloed op de verspreiding van de kerst- en nieuwjaarskaarten. Integendeel... de miljoenen soldaten in de loopgraven en in de krijgsgevangenenkampen hadden grote behoefte aan nieuws en wensen van het thuisfront, zeker rond de koude, eenzame jaarwisseling. De aanwezigheid van de vele nationaliteiten en verschillende culkturen zorgde voor de aangroei van nieuwe gewoontes en nieuwe genres van kaarten.