Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.
Op deze mooie, gekleurde nieuwjaarskaart rijdt een verlichte stoomtrein door een bergachtig landschap met een huis. De stoom verlaat via de schoorsteen de trein. De trein remt wat te zien is aan de stoom die vrijkomt onderaan aan de wielen. Op de neus van de trein staat een klavertje vier als geluksbrengertje afgebeeld. Aan de kant van het spoor staat een engel in roze kledij die een mandje draagt met vergeet-mij-nietjes. De engel houdt in de rechterhand ook een zakje met geldstukken. Ook op het spoor voor de trein staan twee zakjes met geldstukken.
Muntjes of geldstukjes zijn één van de vele geluksbrengers die men op nieuwjaarskaarten aantreft, vaak in combinatie met andere geluksbrengers, in de periode 1900-1910. Ze worden vaak afgebeeld als een zak, een kruik, een kist of een trein vol geld. De achtergrond van dit geluksbrengertje ligt in de overtuiging dat zo'n eerste muntje met Nieuwjaar gekregen, het begin is van een groot kapitaal voor het komende jaar. Een centje geven met Nieuwjaar aan kinderen en kleinkinderen was en is dan ook een mooie gewoonte, zeker na het aanhoren van een mooie nieuwjaarsbrief.