Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.
Op deze mooie, kleurige, romantische kaart zien we een zicht op een besneeuwd bergdorpje met verlichte kerk en huizen. Rondom staan sparren en bomen. Op de voorgrond hangt een besneeuwde tak met daarop drie kleurige roodborstjes. Links bovenaan op de kaart zien we ook een ster die haar licht verspreidt over het dorp.
In de jaren 1900-1910 werden roodborstjes vaak afgebeeld op kerst- en nieuwjaarskaarten als geluksbrenger. Het roodborstje is een zangvogel van de familie van de lijsters. Het vogeltje is geliefd om zijn tamheid en staat voor blijheid en haalt zijn kracht uit het zingen. Volgens het volksgeloof brengt een roodborstje geluk als het op uw erf rondscharrelt en als je op Kerstmis voor de middag een roodborstje ontmoet dan ben je verzekerd van geluk, vrede en voorspoed voor het komende jaar. Een roodborstje verjagen brengt ziekte met zich mee.
Volgens de legende kreeg een "grijsvogeltje" medelijden met Jezus toen die onder het kruis gebukt door de straten van Jeruzalem liep. Het vloog naar de doornenkroon en trok, om de pijn te verzachten, doornen uit het hoofd van Jezus. Zo kwam er wat bloed op zijn borstje terecht. Als dank omdat dat "grijsvogeltje" de pijn van Jezus probeerde te verzachten, kregen alle grijsvogeltjes, zowel mannetjes als vrouwtjes, van God een rood borstje vanaf die dag. Door het opvallend gekleurde borstje gaven de mensen dit vogeltje de naam "roodborstje" (Erithacus rubecula) en is het één van de meest geliefde vogeltjes geworden. Zo kwam het ook terecht op de romantische kerst- en nieuwjaarskaarten als geluksbrenger.