Schlegelmilch beschrijft het  leven aan front, 3 tot 18 oktober 1915

Schlegelmilch beschrijft het leven aan front, 3 tot 18 oktober 1915


Objectnummer
1418FS_003
Beschrijvende notitie

Eerst wordt Fritz via Moorslede en de hoogte van Broodseinde naar Zonnebeke gestuurd. Per trein worden ze naar Rijsel gestuurd en vervolgens over Meurchin naar Vendin. Er volgt een uitgebreid verslag van de gebeurtenissen rond (Loos-)Hulluch (ca. 17 km van Béthune).

Verplaatst naar het 17de korps      

 Op p. 6 en 7 volgt een beklijvende beschrijving van de overgang van het normale bestaan naar het leven aan het front, hoe materiaal versleept werd, hoe in bevoorrading voorzien werd, de chaotische bevelen, … Zo naderen ze snel het slagveld wanneer plots opdracht gegeven wordt terug te keren naar Moorslede en het station van Passendale. Wanneer ze een plaatsje zoeken op de trein, weten ze nog niet waar ze naartoe trekken. Het blijkt Rijsel te zijn (p. 8 en 9).

Van daaruit stappen ze over Meurchin naar Vendin (p. 10). We schrijven 3 oktober 1915. Van daaruit trekt de 12de compagnie naar het front. Dan volgt een uitgebreide en bijzonder gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenissen rond (Loos-)Hulluch met volgende timing

·         P. 19 – nacht 4 op 5 oktober

·         P. 20 – 5 en 6 oktober

·         P. 21 – 7 oktober (datum werd nadien door heemkundigen in de marge toegevoegd)

·         P. 22 – 8 oktober

·         P. 28 – 10 oktober

·         P. 29 – 11 oktober (datum werd nadien door heemkundigen in de marge toegevoegd)

·         P. 30 – hier krijgen we een prospectief moment: “Nu zou ik ook wel naar Rusland willen. België en Frankrijk had ik nu leren kennen, nu wilde ik ook Rusland zien. In 1916 ging ook deze wens in vervulling. Maar ik kreeg er ook daar snel genoeg van en bovendien kreeg ik als toemaatje Russische granaatscherven toebedeeld.”

·         P. 31 – nacht van 11 op 12 oktober en de morgen van 12 oktober (datum werd nadien door heemkundigen in de marge toegevoegd)

·         P. 33 – vermelding ’s nachts om 01.00 uur; daarmee zijn we 13 oktober (datum werd nadien door heemkundigen in de marge toegevoegd), meteen ook de verjaardag van Fritz

·         P. 37 – 13 oktober

·         P. 38 – 13 oktober

·         P. 39 – 13 oktober wordt niet expliciet vermeld maar wel de verjaardag: “Mijn gedachten vlogen weer naar de heimat. Daar zitten ze nu en denken aan jou, aan je verjaardag. Verjaardag? Verjaardag, herhaal ik langzaam. 22 jaar geleden werd ik geboren, nu wordt het veeleer mijn stervensnacht.”

·         P. 40 – 14 oktober (datum werd nadien door heemkundigen in de marge toegevoegd)

·         P. 41 – 15 oktober en 15.x.15, alsook vermelding van de nacht van 15 op 16 oktober

·         P. 42 – hij krijgt eindelijk de tijd om weer eens een brief aan zijn broer te schrijven en zo een teken van leven te geven; op 18 oktober 1915 om 8 uur ’s avonds worden ze eindelijk afgelost

De Nederlandse samenvatting van de Duitse tekst werd gemaakt door Rudi Alliet.

Inhoud

 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer


Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.