Eerste Kerst- en nieuwjaarskaart ontworpen door John Calcott Horsley, 1843


Objectnummer
TDkerst20121123_001
Trefwoorden
Kerstmis
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.

Inhoud

Eerste dupliceerbare kerst- en nieuwjaarskaart van de ontwerper John Calcott Horsley op vraag van de opdrachtgever Sir Henry Cole. Cole liet er met behulp van lithografie duizend stuks van  drukken op stevig karton en daarna met de hand inkleuren. Met deze opdracht van Cole aan Horsley was de kerstkaart geboren.

Deze wenskaart kan gezien worden als een drieluik. Centraal staat de familie Cole bij een kerstfeest. Ze brengen een toast uit op Kerstmis en Nieuwjaar. De twee zijkanten van het drieluik stellen aansporingen voor tot liefdadigheid (werken van barmhartigheid): de hongerigen voeden en de naakten kleden.

Cole gebruikte de kaarten zelf maar verkocht ze ook in zijn eigen uitgeverij van kinderboeken voor de prijs van 1 schilling per stuk. In 1843 stuurde Cole dergelijke kaart naar zijn grootmoeder, diezelfde kaart werd in 2001 in het veilingshuis Bloomsbury in Londen geveild voor 2.800€.Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.