Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Csardasvorstin" door het Roeselaars Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 2009


Objectnummer
KUV20191016_106
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheater  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

Inhoud
Deze affiche annonceert een culturele voorstelling van het  Roeselaarse Koninklijke Lyrische Gezelschap "Kunst Veredelt" . De operette " De Czardasvorstin " van componist Emmerich Kalman wordt opgevoerd.

De regie is in handen van Christiane Loccufier in samenwerking met auteursbureau Almo,  de dirigent van koor en orkest is Jos Lewille, met medewerking van de dansgroep Choronde.

De rollen worden vertolkt door Dirk Laplasse, Anton Haeck, Rieja De Jonghe,  Jan Lanssens, Marceline Keirsbulck , Marc Weyts,  Christ Soenen en Leen Vanhoecke.


Deze unieke voorstelling gaat door in het Cultureel Centrum "De Spil" te Roeselare op zondag 8 februari 2009 om 15:00 en  op zaterdag 14 februari 2009 om 19:30  en op zondag 15 februari 2009  om 15:00.

Kaarten en reservaties in C.C. De Spil (051/265.700 - fax 051/265.800)

Prijs van een ticket 16€.

Inhoud van de operette:   https://www.operaweetjes.nl/diecsardasf%C3%BCrstin


Edwin, Graaf von und zu Lippert-Weylertsheim is verliefd op de burgerlijke zangeres Sylvia Varescu. Deze verboden liefde speelt zich af vóór de eerste wereldoorlog in Boedapest en Wenen. De ster van het cabaret Sylvia Varascu gaat op tournee naar Amerika, dit tot groot verdriet van Edwin. In Amerika wil zij dan tevens haar afscheidsvoorstelling geven, om daarna terug te gaan naar haar geliefde. De vader van de jonge Graaf staat er echter op dat hij met Gravin Stasi zal trouwen en niet met een theatermeisje. Edwin vraagt Sylvia dringend om niet naar Amerika te gaan en geeft haar bovendien een schriftelijke trouwbelofte.

Wanneer Graaf Boni, die bevriend is met Sylvia en Edwin, de zangeres een verlovingskaart zien van de op handen staande bruiloft van Stasi en Edwin, staat Sylvia`s besluit vast, om toch naar Amerika te gaan. Als later het verlovingsfeest wordt gegeven, zijn ook Boni en Sylvia van de partij en zij doen zich voor als een getrouwd stel. Sylvia heeft Boni gevraagd om zich als haar echtgenoot uit te geven. Nu ziet Edwin zijn kans, hij vraagt Boni om zich te laten scheiden, zodat hij toch met Sylvia zal kunnen trouwen. Zijn vader zal er zeker geen bezwaar tegen hebben als hij met een gescheiden Gravin wil trouwen. Sylvia is zwaar verontwaardigd over dit plan, maar met de hulp van Boni zal voor Edwin alles goed aflopen. Sylvia wordt zijn vrouw, zelfs met toestemming van zijn vader, die bedenkt dat ook zijn vrouw ooit zangeres was. Ook Boni en Stasi vinden het geluk bij elkaar. Zij hebben ruimschoots de tijd gehad om elkaar beter te leren kennen en zijn verliefd geworden. Samen worden zij het tweede gelukkige paar.
 Akte I
Het Orpheum Cabaret Theatre (1905)
Voor haar vertrek naar Amerika zal Sylvia Varescu nog eenmaal optreden in Boedapest. Edwin, Graaf von und zu Lippert-Weylertsheim is zwaar verliefd op Sylvia en zij op hem. Edwin`s familie staat erop dat hij terug komt naar Wenen, maar het idee om hiermee zijn liefde voor Sylvia op het spel te zetten staat hem niet aan. De tijd dringt echter en hij zal toch een beslissing moeten nemen. Als zijn regiment in Wenen verwacht dat hij zich aanmeld kan hij niets anders doen dan terug gaan. Maar voor hij Boedapest verlaat maakt hij een document op waarin staat dat hij zich aan Sylvia wil binden en hij belooft haar dat zij binnen drie maanden zullen trouwen. Sylvia is nu van plan om haar reis naar Amerika te cancelen, maar zonder medeweten van Edwin regelen zijn ouders dat hij een huwelijk aan moet gaan met zijn nicht, Gravin Stasi. Na het zien van de verlovingskaart die Edwin`s ouders al hebben laten drukken besluit zij toch samen met haar maneger Boni naar Amerika te vertrekken om haar contract na te komen. Vanwege haar Hongaarse afkomst krijgt zij daar de bijnaam Die Csárdásfürstin.
Akte II
Edwin terug in Wenen.
De ouders van de jonge Graaf geven een soiree om de verloving tussen Edwin en Stasi formeel aan te kondigen. Edwin en Stasi kunnen het bijzonder goed vinden met elkaar, maar hun relatie is als die van broer en zus. Van de belofte om binnen drie maanden met Sylvia te huwen zijn nog maar 24 uur over. Edwin heeft nooit begrepen waarom zijn geliefde toch naar Amerika is vertrokken en hij hoopt snel iets van haar te horen. Dat Sylvia en Boni ook op zijn verlovingsfeest komen is voor hem een complete verrassing. Zij heeft haar tournee voor korte tijd onderbroken en aan Boni gevraagd of hij haar vanavond wil vergezellen. Zij zullen zich voordoen als man en vrouw. Edwin is kwaad op Boni en voelt zich door hem verraden. Nog steeds houden Sylvia en Edwin van elkaar, en Stasi en Boni zijn op slag verliefd geworden. Edwin stelt Sylvia voor om de scheiding aan te vragen, maar zij zegt dat hij haar moet accepteren als de cabaret zangeres Sylvia Varescu, en niet als ex-vrouw van een Graaf, waarmee zij in werkelijkheid niet getrouwd is. Kwaad gaat zij ervandoor met Boni in haar kielzog.
Akte III
In de foyer van het hotel Holzberg, later op diezelfde avond.
Boni en Sylvia zijn terug in hun hotel, waar ook hun oudere vriend Graaf Feri verblijft met de danseressen van het Orpheum. Met de hulp van Boni lukt het Edwin om alle misverstanden op te lossen. Sylvia zal zijn vrouw worden, en zelfs zijn vader die bedenkt dat hij ook trouwde met een vrouw die ooit chansonnière was geeft toestemming. Het tweede gelukkige paar wordt gevormd door Boni en Stasi die hebben ontdekt dat zij nooit meer zonder elkaar willen leven. Samen met iedereen die aanwezig is vieren zij het klassieke happy end.

 
Object
Foto van Mieke Himpe, de vijfde voorzitter van het operettegezelschap "Kunst Veredelt", 2003-2013. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.