Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Czardasvorstin"  door het  Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1971

Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Czardasvorstin" door het Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1971


Objectnummer
KUV20191016_042
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheater  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

 

Inhoud

Deze affiche annonceert een culturele voorstelling van het  Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt" in zaal 'De Beurs' te Roeselare

Het betreft de operette "De Czardasvorstin" van de componist Emmerich Kalman.

De regie is in handen van Jan Himpe, dirigent van het orkest is Jozef Debusschere (van de Koninklijke Opera Gent)  en de choreografie wordt geleid door Ursula Blazej (van de opera van LVow in Polen).

De cast bestaat uit:   met in de hoofdrollen Nelly Lancia (van de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen) en Jan Himpe, aangevuld met   Mariette Flamand, Willy Van De Walle, Bob Herreweghe,  Fernand Vilain, Gisèle Roose, Christiaan Steurbout, José Cordier, Eric Himpe  en alle andere leden van het gezelschap.

Dit evenement vindt plaats in zaal "De Beurs" te Roeselare.

De voorstellingen vinden plaats op  zaterdag 27 maart 1971 om 20:00 en op zondag 28 maart 1971 om 14:15.                                 

Kaarten zijn te koop  aan 80 en 60 Bfr.  vanaf 15 maart 1971 alle dagen  tijdens de kantooruren bij V.T.B. Sint-Michielstraat 7 Roeselare. 

 

Inhoud van de operette:

https://www.neosvzw.be/page?orl=189&ssn=&lng=1&pge=2318&acy=40626&rep=1

    Sylva Varescu, de ster van het ''Orpheum-cabaret" in Boedapest, geeft haar afscheidsvoorstelling. Ze gaat   
 immers een tournee door Amerika maken. Dit echter tot groot verdriet van Edwin, wiens hart onstuimig
 voor de knappe zangeres klopt. Edwin is de zoon van Leopold Maria, Fürst von und zu Lippert-
 Weylersheim. Zijn vader is er echter tegen dat zijn zoon met een theaterjuffrouw trouwt. Hij wil dat
 zijn zoon zich verlooft met gravin Stasi.
 
Vóór zijn vertrek naar Wenen smeekt Edwin Sylva niet naar Amerika te gaan. Hij geeft haar zelfs een schriftelijke trouwbelofte. Nadat Edwin vertrokken is, laat graaf Boni, die zowel met Sylva als met Edwin bevriend is, de zangeres een verlovingskaart zien, die Edwins vader maar alvast heeft laten drukken en waaruit blijkt dat Stasi en Edwin een paar worden.
Geschokt besluit Sylva toch naar Amerika te gaan. Edwin heeft zich kennelijk in zijn lot geschikt en schijnt bereid met Stasi te trouwen.
 
Maar te midden van de gasten die voor het verlovingsfeest bijeen zijn, verschijnt plotseling Boni met aan zijn arm Sylva. Zij heeft graaf Boni verzocht om zich uit te geven voor haar echtgenoot. Edwin probeert Boni te bewegen zich te laten scheiden; dan kan hij met Sylva trouwen. Want tegen een gescheiden gravin kan zijn vader immers geen bezwaar hebben.
Verontwaardigd over zoveel hypocrisie verlaat Sylva het feest. Met medewerking van graaf Boni lukt het Edwin alles ten goede te doen keren. Sylva zal de zijne worden. Hij krijgt uiteindelijk zelfs de zegen van zijn vader, omdat die tot de ontdekking is gekomen dat zijn eigen vrouw ook ooit een chansonnière is geweest.
Boni en Stasi, die ruimschoots de gelegenheid hebben gehad verliefd op elkaar te worden vormen het tweede gelukkige paar.
 
 Over de czardas
of csárdás.
Is een Hongaarse nationale dans.
 
Aanvankelijk een volksdans,
maar na 1848 ook in de
betere kringen gedanst.
Begint met een langzame
inleiding, de lassan of lassú.
Daarop volgt de friska of fricka
(de eigenlijke csárdás)
 
Deze dans behoort evenwel
niet tot de zigeunermuziek.

 

Object
Foto van Jacques De Vliegher, de tweede voorzitter van "Kunst Veredelt", 1953-1972. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.