Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Gravin Maritza" door het  Roeselaars Operettegezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1952

Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Gravin Maritza" door het Roeselaars Operettegezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1952


Objectnummer
KUV20191016_012
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheater  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

 

Inhoud

Deze affiche annonceert een culturele voorstelling van het  Roeselaarse Operettegezelschap "Kunst Veredelt" . De operette " Gravin Maritza" van componist Imre Kalman wordt opgevoerd  in een regie  van Jan Himpe, orkest en koren staan onder de leiding van Roger Decaestecker en de balletten worden geleid door L. Janssens.

Dit evenement gaat door in de schouwburg "Patria" te Roeselare. Er zijn drie voorstellingen op zondag 1 maart 1953 om 15:00, woensdag 4 maart 1953 om 7:30 (ten voordele van de geteisterde gebieden)  en zondag 8 maart 1953 om 15:00.

De hoofdrollen worden vertolkt door Christ. Nachtergaele (gravin Maritza) en Jan Himpe (Graaf Tarsilo-rentmeester).  Treden verder op:  Lissy Janssens (als gravin Lisa) en Armand Everaert en de rest van het gezelschap.

Kaarten zijn te koop aan 40, 30 of 20 Bfr. vanaf 16 februari  in het lokaal café " 't Spaans Bierhuis" Spanjestraat 74 te Roeselare, heel de dag door, en in ciné Pax alle dagen van 17:00 tot 19:00 en de zondag van 10:00 tot 12:00.

Inhoud van de operette

"Emmerich Kálmáns onweerstaanbare Gravin Maritza (Gräfin Maritza) is een must-see voor iedereen die van Weense operette houdt. Gravin Maritza beleefde zijn première in de Oostenrijkse hoofdstad in het Theater an der Wien op 28 februari 1924 en weet de uitbundigheid van het tijdperk dat we als het eerste positieve decennium van de vorige eeuw kennen – de roaring twenties – zeer goed te vangen.


Béla Török, de nieuwe rentmeester van gravin Maritza’s landgoed, is in werkelijkheid graaf Tassilo Endrödy-Wittenburg. Hij verkeert financieel in zwaar weer en heeft een baan aangenomen om zijn zuster Lisa een bruidsschat te kunnen geven.
Gravin Maritza probeert een almaar toenemende schare aanbidders af te schudden en verzint een verloofde, baron Koloman Zsupán, geïnspireerd op een figuur uit Johann Strauss’ operette De Zigeunerkoning. Uiteraard weten de personages niet dat ook zij door toneelspel worden omringd, en wanneer de werkelijke baron Zsupán zijn opwachting maakt, gaat Kálmáns komedie echt van start.
Lisa valt voor Zsupán en Maritza begint gevoelens te krijgen voor Tassilo nadat ze haar denkbeeldige liefde in levende lijve heeft ontmoet.

Met de komst van prins Populescu wordt de situatie nog verwarrender, want hij neemt abusievelijk aan dat Tassilo en Lisa geliefden zijn en beschuldigt Tassilo ervan zijn identiteit te verhullen om Maritza haar geld afhandig te maken. Maritza, die nu tot over haar oren verliefd is op Tassilo, ontslaat hem, maar vrijwel meteen wenst ze dat ze haar besluit terug zou kunnen draaien. Is de brief die zij hem geeft een referentie voor een nieuwe werkgever of gaat het om iets anders?

Door alle verwikkelingen en Kálmáns prachtige melodieën – waarvan Tassilo’s wonderschone aria Komm, Zigány (Kom, zigeuners) slechts één voorbeeld vormt – is Gravin Maritza een schitterende en zeer vermakelijke show. Het is een erg toegankelijke operette, met een authenticiteit die voortkomt uit de grondige kennis die de componist van de Hongaarse dans en volksliederen heeft."

Bron: https://classicworld.at/wenen/opera-en-operetta/countess-mariza-tickets/?p=31&l=10&c=1&d=12&id=87

 

Persoon
Kunst Veredelt (beeldt uit)
Object
Foto van Gerard Roose, de eerste voorzitter van het "Tooneelgezelschap De Burgerlijke Oorlogsverminkten", 1930-1953. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.