Algemene geschiedenis, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde
Algemene geschiedenis, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde
Algemene geschiedenis, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde
Algemene geschiedenis, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde
Algemene geschiedenis, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde
Algemene geschiedenis, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde

Algemene geschiedenis, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde


Objectnummer
VAND2016_001
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1 : Bloemenzaak Vandendriessche, 4 generaties samen op de foto: Octaaf, Daniël, Francky en Benoit Vandendriessche (deze laatste is ondertussen ook al 18 jaar en staat klaar om in de zaak te stappen).

Foto 2 : Bloemenzaak Vandendriessche, luchtfoto van het oorspronkelijk bedrijf.

Foto 3 : Bloemenzaak Vandendriessche, luchtfoto van het bedrijf in de tweede generatie.

Foto 4 : Bloemenzaak Vandendriessche, luchtfoto van het bedrijf in de derde generatie.

Foto 5:  Bloemenzaak Vandendriessche, bloemenwinkel in de tweede generatie.

Foto 6: Bloemenzaak Vandendriessche, bloemenwinkel in de huidige situatie.

Inhoud

Deze fraai uitgebouwde bloemenzaak te Lichtervelde heeft eigenlijk zijn wortels in een ver verleden toen Eduard Vandendriessche (°1825), die het tuinieren en de liefde voor bloemen in zich had, zich als hovenier vestigde in Koolskamp.

Daarna volgde zijn zoon Remi Vandendriessche, eind 19° eeuw, zijn vader op in dat mooie maar zware ambacht van hovenier.

Remi zijn zoon, Octaaf Vandendriessche, (en hier start dan de eigenlijke geschiedenis van het bloemenbedrijf Vandendriessche) volgde de tuinbouwschool te Vilvoorde. In 1934, na zijn huwelijk, vestigde hij zich te Lichtervelde als hovenier, met als specialiteit het kweken en verkopen van groentenplantgoed. Dat plantgoed bracht hij op zondagmorgen zeer vroeg aan de man, onder de kerktoren. Ondertussen bouwde hij ook 4000 meter aan serres op zijn bedrijfsdomein. Na een viertal jaren (rond 1938) is hij overgeschakeld van het kweken van groentenplantgoed naar het kweken van groene sierplanten zoals Sanseveria's, Philodendrons, Chamaedorea's, ... De gekweekte planten verkocht hij dan na een tijd door aan groothandelaars in de Gentse regio.

Zoon Daniël Vandendriessche nam het ouderlijk bedrijf van zijn vader Octaaf over en zijn vrouw Leona Tampere startte er in 1973 een bloemenwinkeltje. Door het grote succes van die winkel werd er in 1978 een ruimere winkel gebouwd van 1500 meter voor de verkoop aan particulieren. In die periode werd ook het kweken van planten stopgezet.

Francky Vandendriessche, zoon van Daniël, specialiseerde zich in de mooie kunst van het bloemschikken. In 1996 namen hij en zijn vrouw Ingburg (die zich intussen ook bijschoolde tot floriste) de zaak van hun ouders over. Na enkele jaren werd de zaak volledig vernieuwd met een geklimatiseerde afdeling voor snijbloemen (ruimte waar temperatuur en vochtigheid constant blijven), om zo het assortiment nog meer te kunnen uitbreiden. Met een moderne, eigentijdse zaak en extra personeel kan het gamma van bloemen en decoratie zich nu verder ontplooien. De serres worden nog veel gebruikt in het voorjaar met een zeer groot aanbod van perk- en terrasplanten, en in het najaar voor het aanbieden van een grote waaier aan chrysanten. Ieder jaar worden er in de zaak speciale evenementen georganiseerd zoals de opendeurdagen in april en de kersthappening in het najaar.

De derde generatie is nu al 20 jaar bezig met de uitbouw van de zaak. Ze hebben een dochter Axelle en een zoon Benoit Vandendriessche die momenteel zijn vijfde jaar Planttechnische Wetenschappen volgt aan het Provinciaal Technisch Instituut te Kortrijk. De vierde generatie staat dus klaar om mee te springen in dat succesvolle verhaal van bloemenzaak Vandendriessche.

 

Objecten
Activiteiten, bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde ()
Moderne technieken, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde ()
Voor-en nadelen van een familiebedrijf, Bloemenzaak Vandendriessche, Lichtervelde ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.