Lokale Radio's in de BIE-regio

In de vroege jaren '80 kwamen overal in het land de lokale radio's als paddenstoelen uit de grond. In iedere gemeente, hoe klein ook, nam er ergens wel iemand het initiatief om een lokale radio op te starten. Ze waren illegaal en apparatuur kon op ieder moment door de toenmalige RTT (Regie van Telegrafie en Telephonie) in beslag worden genomen. Alle waren echter zeer enthousiast en sommigen zeer ambitieus. Enkele radio's probeerden het ernstig aan te pakken, met populaire dj's en beter materiaal, en trachtten een ruimer zendbereik te halen. Andere radio's legden het accent meer op het plaatselijke leven met spelletjes en quizzen. Menige onder deze radio's haalden een ongekende populariteit dat de BRT van toen deed blozen. In de gemeenten van de BIE-regio waren er talen van deze lokale (vrije) radio's. Voor zover door ons bekend waren, zijn dat de volgende:

- Hooglede: Firenze
- Ingelmunster: LBS
- Izegem: UFO, 2000, Neptunus
- Roeselare: Bingo, Uilenspiegel, Rolarius, Intercity, Alpine, Merlijn (later MWRO), Horizon (ziekenhuis omroep)
- Staden: Pas Partoe, Domino

Ivan Willaert ging zelf op zoek naar de mensen die 30 à 35 jaar geleden de initiatiefnemers waren van deze radio's, en hoewel er weinig foto's beschikbaar zijn, slaagde hij er toch in om een mooie collectie samen te stellen.

Indien u Ivan verder kunt helpen om deze collectie met foto's, stickers, krantenartikels of andere info uit te breiden, aarzel niet om ons te contacteren via astrid@bienet.be of info@erfgoedbankmidwest.be.

PS: Bij de commentaarstukjes vermelden we de avator of DJ-naam van de betrokkenen telkens tussen haakjes.