Over ons

Oude foto’s, prentkaarten, affiches, filmpjes, bidprentjes … Ze zitten vaak verborgen in collecties van verenigingen of bij privépersonen op zolder, in laden en in kasten. Beelden en getuigenissen van stoeten en processies, inhuldigingen en kermissen, kiekjes van het leven van alledag zijn zo weinig zichtbaar voor een breed publiek.

Erfgoedbank Midwest wil het verleden van Izegem, Roeselare, Ingelmunster, Lichtervelde, Moorslede, Hooglede en Staden opsporen en ontsluiten. Daarvoor werkt ze samen met lokale partners die hun collecties digitaliseren, beschrijven in een databank en tonen via de publiekswebsite. Het cultureel erfgoed van de regio is op die manier toegankelijk en doorzoekbaar voor het grote publiek.

www.erfgoedbankmidwest.be is een initiatief van erfgoedcel TERF, met de steun van de Vlaamse Overheid. Het project is een samenwerking met collega-erfgoedcel Viersprong – Land van Rode, die de Erfgoedbank Land van Rode ontwikkelden voor Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint- Lievenshoutem.

Verder hebben ook de erfgoedcellen Meetjesland, Waasland, Kempens Karakter en Noorderkempen erfgoedbanken met het verleden van hun respectievelijke regio’s.