• Met Red Star Line naar Amerika
Met Red Star Line naar Amerika
Met Red Star Line naar Amerika
Met Red Star Line naar Amerika

Met Red Star Line naar Amerika


Objectnummer
AP20130514_001
Tags
Reis
Beschrijvende notitie

Mevrouw Ann Pype is op zoek naar meer informatie over haar grootvader die uitgeweken was naar Amerika. Moest u hierover iets meer weten, ook al denkt u dat het maar een detail is, mag u altijd reageren op dit object.

Inhoud

Op deze foto's ziet u Jules-Cyrille Pype, grootvader van Ann Pype. Hij werd geboren in Staden op 17 mei 1887 en overleed op 9 oktober 1979. Tevens ziet u op de huwelijksfoto zijn vrouw Marie Sylvie Vanderiviere, geboren te Hooglede op 5 september 1891 en gestorven op 3 januari 1978.

Jules - Cyrille vertrok op 20 september 1910 vanuit Antwerpen naar Ellis Island (Amerka). Hij maakte de overtocht per boot, namelijk met de boot Finland van de Red Star Line. Een tijd later kwam hij terug naar Europa met het Amerikaans leger. Op 31 mei 1920 vertrok Jules-Cyrille opnieuw nu met zijn vrouw naar Amerka, deze keer naar Mont Clemens bij Detroit met de boot Kroonland (ook van de Red Star Line).

Ze kregen op 18 maart 1921 een zoon, Cyriel Amiel Pype. Op dat moment  waren ze terug in België, in Hooglede.

De Red Star Line of Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine (SANBA) was een Belgische rederij die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York en soms tussen Antwerpen en Philadelphia.

De maatschappij behoorde tot de International Navigation Company,  werd gesticht in 1872 en in 1873 voer het eerste schip de oceaan over. In 1935 ging de maatschappij failliet ten gevolge van de beurscrash van 1929

De stad Antwerpen zal de naam van deze rederij bestendigen met de oprichting van het Red Star Line Museum in de historische paviljoenen (thans beschermd als monument) van waaruit circa drie miljoen Europeanen de overtocht startten naar het 'land van belofte', de Verenigde Staten en Canada. De opening is voorzien in 2013.

Het museum zoomt in op de historische trans-Atlantische migratie van Europa naar Amerika, op de transportmaatschappij Red Star Line en de transithaven Antwerpen. Het project wordt opgehangen aan twee ‘lieux de mémoire’, aan twee bekende merken: de stad Antwerpen en de Red Star Line.

Centraal in de hoofdtentoonstelling staan de verhalen van de 2,6 miljoen Red Star Line-passagiers.

Het Red Star Line Museum vertelt vele verhalen.

Het vertelt een Antwerps verhaal, over de stad en haar haven, over het nieuwe en het oude Eilandje, over Antwerpen als laatste halte op een reis naar geluk en een beter leven.

Het vertelt een Belgisch verhaal over mensen die door armoede, maar ook door een zucht naar avontuur, inscheepten op de Red Star Line en vol verwachting Amerika tegemoet reisden, veelal op zoek naar een nieuw en beter leven.

Het vertelt een Europees verhaal, over hoe mensen uit heel Europa, naar Antwerpen kwamen en er inscheepten voor een reis naar een nieuw leven.

Het vertelt een Amerikaans verhaal over de voorouders van de Amerikanen, over hun roots, hun afkomst.

Het Red Star Line Museum vertelt ook een universeel verhaal over dromen van een beter leven, over afscheid nemen, over het ontdekken van het onbekende, over de zoektocht naar een nieuwe thuis.

Meer informatie over het museum vindt u op http://www.redstarline.be

 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Plaatsen
Staden (is gerelateerd aan)
Hooglede - Gits > Hooglede (is gerelateerd aan)

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.