Missionaris Pater Lemahieu, Gits


Objectnummer
MIE20121220_001
Beschrijvende notitie

Pater Lemahieu werd te Gits geboren op 26 september 1925. Van 1937 tot 1943 deed hij zijn middelbare studies aan het H.Hartcollege van de Priesters van het H.Hart te Tervuren. In 1943 ging hij naar het noviciaat van dezelfde Congregatie te Brugelette en legde er op 24 september 1944 zijn eerste geloften af. Daarna volgde hij de priesterstudies, filosofie en theologie, te Leuven. Daar werd hij in het scholastikaat Onze-Lieve-Vrouw van Kongo op 13 juli 1952 door Monseigneur Kamiel Verfaillie priester gewijd.

Na een paar jaren dienst in Loppem en in Opdorp kon pater André eindelijk zijn jongensdroom waar maken : missionaris worden! Op 25 november 1954 arriveerde hij in de Kongomissie van de Priesters van het H.Hart.

Pater André bracht in Kongo twee termijnen door.Van 1954 tot 1959 werkte hij achtereenvolgens in de missieposten van Ponthierville, Yangambi, Lokandu, Sint Gabriël, en in de landbouwschool van Bengamisa. Daar zou hij ook zijn tweede termijn doorbrengen van 1959 tot 1960.

In 1962 vertrok pater André naar een andere missie van de Priesters van het H.Hart,namelijk in Zuid-Afrika, Aliwal North. Hij zou er bedrijvig blijven tot aan zijn dood.Pater André werkte er in verschillende posten : Bethulië, St.Joseph’s school  te Aliwal North, Burgersdorp, Barkley East, Dordrecht.

Vanaf  1988 vervulde hij de functie van “spiritual counselor” in de gevangenis met de mooie naam “De Godemod”. Het werd zijn laatste levenswerk. Hij was er actief tot hij begon te sukkelen met zijn gezondheid.

Een slepende ziekte dwong hem zijn intrek te nemen in het verzorgingstehuis “O.L.Vrouw van Fatima” bij de Zusters van het H.Kruis. Tijdens die moeilijke periode kon hij tenvolle de geest van overgave beleven. Daarvoor putte hij  de kracht en de inspiratie in de H.Hartdevotie van zijn Stichter pater Leo Dehon en in de gemeenschap van de Focolare, die hem zeer nauw aan het hart lag.

Pater André was een spiritueel gedreven religieus en priester. Gebed en inzet gingen bij hem hand in hand. Daarbij bezat hij de gave van een vlotte pen. Zo kon hij familie, vrienden en weldoeners niet alleen op de hoogte houden van zijn werk, maar ook regelmatig geestelijk inspireren.

Inhoud

Pater André Lemahieu was één van onze Gitse missionarissen die zijn levensdroom heeft kunnen verwezelijken. Hij kwam geregeld terug naar Gits en vertrok dan weer naar Aliwal North in Zuid-Afrika waar hij verbleef en is er ook overleden en begraven. Mijn dank gaat dan ook uit naar Pater Albert Vander Elst , Pater van het Heilig Hart te Breda die een mooie memoriam schreef over Pater André Lemahieu en de toestemming gaf om deze op de erfgoedbank te plaatsen.

Plaats
Hooglede - Gits > Gits (is vervaardigd in)

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.