Beeldzijde nieuwjaarskaart, Hummeltje op skilatten


Objectnummer
TDkerst20121212_001
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.

Inhoud

Deze nieuwjaarskaart toont ons een "Hummeltje" op skilatten in de sneeuw. Het figuurtje houdt skistokken in de handen. Het gaat gekleed in een dik pak met sjaal en muts. De grijze tekening werd afgewerkt met rode inkleuring en accenten.

In de periode 1960-1980 komen nieuwjaarskaarten met een tekening van Berta Hummel vaak voor. De naam Hummel is een begrip bij verzamelaars van beeldjes. De Hummels worden vervaardigd naar de tekeningen van de Duitse kunstenares zuster Maria Innocentia Hummel (1909-1946). Ze groeide op in Beieren in de vroege jaren van de 20° eeuw met de naam Berta Hummel. Op haar zesde kon men reeds een uitzonderlijk artistiek talent waarnemen. Ze stierf als kloosterlinge op de jonge leeftijd van 37 jaar aan tuberculose. Hummels werden geproduceerd door de porseleinfabriek van Franz Goebel in Duitsland. Vandaag zijn de Hummel beeldjes een van 's werelds meest geliefde verzamelobjecten en de Hummel figuurtjes zijn verder ook aanwezig op porselein, schilderijen, borden, wijwaterbakjes, kerst- en nieuwjaarskaarten, in boeken, ...Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.