Beeldzijde nieuwjaarskaart, koe met drie kikkers, 1975


Objectnummer
TDkerst20121205_020
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.

Inhoud

Deze nieuwjaarskaart is een linogravure van de Estse kunstenaar Silvi Valjal. Deze lino toont ons een koe, temidden een weide met boterbloemen, die zich vergaapt aan een schouwspel van drie kikkers. Twee kikkers lijken zich te vermaken met hun soortgenoot die zich heel erg aan het opblazen is.

Deze lino lijkt terug te gaan op de uitdrukking  "zo opgeblazen als een kikker". Dit  is een negatieve manier van zeggen dat je de ander erg verwaand of ijdel vindt. Zelfs in sprookjes en legendes worden kikkers vaak als iets negatiefs neergezet. Een prins kan als straf voor een slechte daad zomaar in een kikker veranderen. Maar wellicht verwijst de bijgaande wens "Maak je niet dik in 1976" naar de gekende benaming 'een driftkikker'. De wens is dus dat we ons in het komende jaar niet te veel zouden laten meeslepen door negatieve emoties om aldus veel stress te vermijden. Voorwaar een heel mooie wens.

Als reactie op de vele sneeuwlandschappen op de nieuwjaarskaarten van tijdens en kort na de tweede wereldoorlog, die vaak als een beetje 'goedkoop' en 'sober' werden afgeschilderd, ontstond dus kort na die oorlog de gelegenheidsgrafiek op de nieuwjaarskaarten.Deze grafici gingen op zoek naar een artistieker en zinvoller drukwerk. Houtsnijders en graveerders kwamen met veel geestdrift en talent tegemoet aan deze nieuwe behoefte. Afbeeldingen tonen vaak een teruggrijpen naar Middeleeuwse motieven en naar vormgeving uit de Renaissance. Gedaan dus met het slaafs kopiëren, de kaarten worden persoonlijker, gemoedelijker, met een moderne stillering naar eigen inzicht en techniek. Lithografie, houtgravure, kopergravure en lino gravure leveren nieuwe genres kerst- en nieuwjaarskaarten. De meeste kaarten bevatten gave, originele, speelse, plechtige, geestige wensen. En heel belangrijk: je raakt er niet zo vlug op uitgekeken. Het versturen van grafische kaarten kon destijds ook als 'drukwerk', en dat was met een goedkoper tarief dan het versturen van klassieke kaarten.Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.