Beeldzijde nieuwjaarskaart, dame met rode hoed


Objectnummer
TDkerst20121128_019
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.

Inhoud

Op deze nieuwjaarskaart poseert een jonge vrouw in haar rode winterjas met bontkraag en bonten manchettes. Op haar hoofd draagt ze een rode hoed met groene pluim. Onder haar jas steekt een groene jurk met motief. Ze draagt haar bleke handschoenen in de linkerhand. In de ceintuur van haar jas steekt een corsage van vergeet-mij-nietjes. De vrouw heeft hoogblond haar en is duidelijk gemaquilleerd.

Bermerk hier dat de inkleuring van de nieuwjaarskaarten donkerder wordt. De manuele bijkleuring blijft goed zichtbaar. Bewonder ook de mode van toen, het gebruik van veel bont (zwarte, bruine en blauwe vos, soms compleet met kop, staart en poten, ingevoerd uit Azië en Japan), pluimen, haarlint, handschoenen. Rond 1910 deed het gebruik van make-up zijn intrede. Lippenrouge kwam uit een potje en de lippen mochten vurig rood zien.Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.