Beeldzijde kerstkaart, fotokaart stalletje Betlehem, 1912


Objectnummer
TDkerst20121128_016
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.

Inhoud

Op deze foto zien we een kersttafereel dat zich afspeelt  voor een geschilderd decor van een stal. Maria zit centraal met het kind Jezus op de schoot. Rond haar nek en naast haar zien we ook nog twee engelen. Jozef bevindt zich uiterst rechts op de foto. Hij houdt de handen gevouwen voor zich, draagt een witte lange baard en een  herdersstaf. Op de achtergrond zien we een geit, een schaap en een os.

In de beginjaren van de kerstkaart zag men heel weinig heilige taferelen op deze kaarten, vanuit de bedenking dat het niet gepast was de geboorte van de Verlosser op 'goedkope kaartjes' over te brengen. Vanaf 1900 ziet men steeds meer religieuze taferelen op de kerstkaarten verschijnen: engelen, de klassieke stalletjes van Betlehem...

Kerstdag en Nieuwjaar volgen elkaar in één week op, dus lijkt het vrij normaal om de kerst- en nieuwjaarswensen samen te versturen. Rond 1900 kwamen zulke gecombineerde kaarten echter nauwelijks voor. Tweemaal vieren was twee keer een kaartje sturen. In die periode werden echter beduidend minder wenskaartjes verstuurd met Kerstmis dan met Nieuwjaar.Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.