Beeldzijde nieuwjaarskaart, kinderen met zak geld, 1916


Objectnummer
TDkerst20121128_015
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.

Inhoud

Op deze fotokaart in zwart-wit staan een jongen en een meisje afgebeeld. Het meisje draagt een witte kanten jurk, lange witte kousen en bottines. In het lange haar draagt ze een witte strik. De jongen draagt een wit matrozenpakje met lange witte kousen en witte bottines met zwarte toppen. Ze houden samen een stok vast waaraan een zak met geldstukken is bevestigd. Bijzonder veel geldstukken trouwens want de zak vermeldt het bedrag van 1 miljoen. Aan de stok en op de grond hangen en liggen nog meer geluksbrengertjes in de vorm van klavertjes vier.

Muntjes of geldstukjes zijn één van de vele geluksbrengers die men op nieuwjaarskaarten aantreft, vaak in combinatie met andere geluksbrengers, in de periode 1900-1910. Ze worden vaak afgebeeld als een zak, een kruik, een kist of een trein vol geld. De achtergrond van dit geluksbrengertje ligt in de overtuiging dat zo'n eerste muntje met Nieuwjaar gekregen, het begin is van een groot kapitaal voor het komende jaar. Een centje geven met Nieuwjaar aan kinderen en kleinkinderen was en is dan ook een mooie gewoonte, zeker na het aanhoren van een mooie nieuwjaarsbrief.Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.