Beeldzijde nieuwjaarskaart, vrouw met kind in auto


Objectnummer
TDkerst20121125_006
Trefwoorden
Kledij, Transport
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€.  

Inhoud

Op een witte achtergrond krijgen we hier het beeld van een vrouw en een kind in een nog open auto en in de typische klederdracht van begin 20° eeuw. Het is een open auto en daarom zijn de inzittenden warm aangekleed met bont en hoeden. Het meisje houdt een boeket van roze bloemen op de schoot. Onderaan de kaart is een band aangebracht van hulsttakken, die de eindejaarssfeer moet oproepen.

Met de wens "Op weg voor een gelukkig jaar" wordt verwezen naar de technologische vooruitgang van eind 19°- begin 20° eeuw. In deze jaren kwamen de eerste wagens op de markt, ze waren nog behoorlijk zeldzaam en lawaaierig. Rond 1900 had België al een zevental werkplaatsen voor autoconstructie. Ook op deze golf lijken de nieuwjaarskaarten mee te drijven!

Op een witte achtergrond krijgen we hier het  Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.