Beeldzijde nieuwjaarskaart, 366 dagen van geluk, 1904


Objectnummer
TDkerst20121125_001
Beschrijvende notitie

Deze kaart maakt deel uit van de verzameling kerst- en nieuwjaarskaarten van Trees Demeulemeester die over dit onderwerp in 2011 een boek publiceerde met als titel: "Warme wensen voor de koudste dagen, 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten." Uitgave Davidsfonds uitgeverij. 256pp. 22,50€. 

Inhoud

Het beeld stelt een wit aanplakbord voor op een roze achtergrond, afgezoomd met een fraaie witte lijst. Bovenaan op het bord rechts zit een kabouter met een glas in de rechterhand en een lepel in de linkerhand, tussen zijn benen klemt hij een dampende kom. Het witte aanplakbord is aan de linkerkant tot in het midden omzoomd met 8 groene klavertjes vier en een aantal lieveheersbeestjes, deze werden allen algemeen beschouwd als geluksbrengers. Rechts onderaan het witte bord is een violet klavertje vier aangebracht.

Op het aanplakbord staat een gedrukte tekst in het Frans die een nieuwjaarswens van geluk richt aan de geadresseerden, 366 dagen lang! Dit is geen fout, want 1904 was een schrikkeljaar! Die wensen worden afgesloten met een voorgedrukt rijmpje van vier regels.

In de open gebleven witte vlakken van het aanplakbord heeft de kaartschrijver zijn gepersonaliseerde nieuwjaarswensen aangebracht in zijn eigen handschrift. Voor 1905 lieten de reglementen van de post het namelijk niet toe dat er op de postzijde van de kaart boodschappen werden geschreven, enkel postzegel en naam en adres van de bestemmeling mochten hierop voorkomen. Vandaar dat men de boodschap op de beeldzijde van de kaart moest schrijven, ergens waar witte vlakken voorkwamen. Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.