Ziekenzaal in het Gildenhuis, Izegem


Objectnummer
KIBGIZE_20121004_025
Beschrijvende notitie

De foto toont een overzicht van een ziekenzaal, ondergebracht in het Gildenhuis. De bedden staan tegen elkaar in dubbele rijen.  Enkele verpleegsters en verzorgenden van het Rode Kruis poseren tussen de bedden.

Hoewel de Duitse bezetting een zware last was voor de Belgische bevolking, bood de activiteit van de bezetter ook kansen. De mogelijkheid om een centje bij te verdienen als werkkracht of leverancier voor de Duitse lazaretten was voor veel Belgen meer dan welkom in de economisch harde bezettingsjaren. Bij de oprichting van het lazaret in het Gildenhuis werden de timmermannen van Izegem massaal ingeschakeld om tweehonderd bedden te maken. Achter de schermen werkten er bovendien ook veel Izegemse vrouwen, in de keuken of als schoonmaakster.

(Collectie Heemkundige kring Ten Mandere)

Inhoud

De foto toont een overzicht van een ziekenzaal, ondergebracht in een kerk. De bedden staan tegen elkaar in dubbele rijen.  Enkele verpleegsters en verzorgenden van het Rode Kruis poseren tussen de bedden.Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.