• Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Het Lied der Meeuwen" door het  Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1957
Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Het Lied der Meeuwen" door het  Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1957
Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Het Lied der Meeuwen" door het  Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1957

Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Het Lied der Meeuwen" door het Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1957


Objectnummer
KUV20191016_021
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheater  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

 

Inhoud

Deze affiche annonceert een culturele voorstelling van het  Roeselaars Koninklijk Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt" . De operette " Het Lied der Meeuwen" van componist W. Ostyn wordt ten tonele gebracht. De tekst is van de hand van E. Ramoudt en de toneelbewerking van W. Rabau. De regie is in handen van Armand Everaert;  het  orkest  staat onder de leiding van Roger Decaesstecker. Deze Roeselaarse creatie wordt lovend aangekondigd als volgt: "Een feeërie van klank, kleur, rythme - nieuwe dekors - originele kostumering - prachtige balletten".

Dit evenement gaat door in de schouwburg "Patria" te Roeselare. Er zijn drie voorstellingen: op zondag 17 maart 1957 om 17:30, de première; zondag 24 maart 1957 om 15:00  en  zondag 31 maart 1957 om 15:00.

De hoofdrollen worden vertolkt door Tonia Cecil (Stedelijke opera van Gent; Antje) en Jan Himpe (1° prijs conservatorium van Gent, stuurman Jan). Maken verder deel uit van de bezetting: Joseph Berteloot (Hans),  Mariette Flamand (Resa) , André Verstraete (Brigadier van duane), Roger Slosse (Abraham), Lucien debusschere (Schipper Fons), Betsy Vandenbroucke (vrouw Barends).

Kaarten zijn te koop aan 50, 40, 35 of 25 Bfr. vanaf 10 maart 1957 in feestzaal Patria  alle werkdagen van 18:00 tot 19:00 en de zondag van 11:00 tot 12:00 en alle dagen, heel de dag in het lokaal café " 't Spaans Bierhuis" Spanjestraat 74 te Roeselare.

Inhoud van de operette: ???

Info over de componist Willy Ostyn: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willy_Ostyn

Opleiding[bewerken]

Willy Ostyn volgde les in het college van Izegem, het Kleinseminarie van Roeselare en het Sint-Jozefscollege in Torhout waar zijn muzikale talent, in het bijzonder voor piano, opgemerkt werd door Jozef Ghesquiere, de zoon van de componist Remi Ghesquiere.

Hij vervolgde zijn opleiding aan het Lemmensinstituut in Mechelen. Hij kreeg er pianoles van Marinus de Jong en orgel van Flor Peeters. Daarnaast had hij ook nog Lodewijk Mortelmans en Staf Nees als leraars. Meestal in de kroeg volgde hij de kleurrijke lessen contrapunt en compositie die Jef Van Hoof er ten beste gaf. Tijdens zijn studies was hij hulpleraar en tweede organist in de Sint-Romboutskathedraal. Hij verliet het instituut in 1935 met het laureaatsdiploma.

Hij zette zijn studies verder aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, onder meer bij Joseph Ryelandt en behaalde er leraardiploma's en eerste prijzen voor piano, contrapunt, kamermuziek en orkestcompositie.

Loopbaan[bewerken]

Van 1938 tot 1973 was Ostyn muziekleraar in de Rijksmiddelbare School van Roeselare, en van 1938 tot aan zijn pensioen aan het Koninklijk Atheneum. In 1939 werd hij ook actief aan de Stedelijke Muziekacademie van Izegem.

Zijn muzikale talenten gebruikte hij niet alleen voor het lesgeven, maar ook voor het componeren en uiteraard het spelen zelf. Hij had een eigen 'Pianotrio Willy Ostyn' met de violiste Jacqueline Clarysse en de cellist Gaston Mannes. Eigen composities stonden, naast repertoirestukken, op de speellijst. In het derde kwart van de twintigste eeuw werden zijn stukken regelmatig uitgevoerd door het BRT-omroeporkest en op de radio uitgezonden. Hij genoot ook in het buitenland succes.

Ostyn stond weigerachtig tegen de moderne muziek en met zijn klassieke stukken raakte hij stilaan uit de belangstelling. Hij bleef vooral bezig met kamer- en koormuziek. Bekend in eigen streek is vooral zijn operette 'Het meisje uit Damme', daterend uit de jaren 1950. De tekst van deze operette is van de hand van Emiel Ramoudt.

Na zijn pensionering verminderde zijn activiteit en na 1975 werd het stil rond Ostyn. Enkele jaren na zijn dood werd een straat naar hem genoemd, de Willy Ostynstraat. Tijdens het erfgoedproject 'Het talent van Roeselare' van de stad Roeselare in 2013 werd Ostyn als zesde verkozen in de top 100 van 'Hét talent van Roeselare' of 'de grootste Roeselarenaars' aller tijden.

 

Object
Foto van Jacques De Vliegher, de tweede voorzitter van "Kunst Veredelt", 1953-1972. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.