Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Monika" door het  Roeselaars Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1954
Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Monika" door het  Roeselaars Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1954

Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Monika" door het Roeselaars Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 1954


Objectnummer
KUV20191016_015
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheater  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

 

Vervaardiger
Drukkerij Dermaut
Inhoud

Deze affiche annonceert een culturele voorstelling van het  Roeselaarse Lyrische Gezelschap "Kunst Veredelt" . De operette " Monika" van componist Nico Dostal's wordt ten tonele gebracht: het groot symfonisch orkest  staat onder de leiding van Roger Decaestecker en het balletkorps wordt geleid door sterdanseres Rose d' Ivry uit Oostende.

Dit evenement gaat door in de schouwburg "Patria" te Roeselare. Er zijn drie voorstellingen: op zondag 7 november 1954 om 14:45, donderdag 11 november 1954 om 16:45 en  zondag 14 november 1954 om 14:45.

De hoofdrollen worden vertolkt door Tonia Cecil (Stedelijke opera van Gent) en Jan Himpe (1° prijs conservatorium van Gent). Maken verder deel uit van de bezetting: Joseph Berteloot,  Roger Valcke,  Mariette Flamand, André Verstraete, Roger Slosse, Gisèle Roose en de rest van het gezelschap.

Kaarten zijn te koop aan 40, 35 of 25 Bfr. vanaf 25 oktober 1954 in ciné Pax alle werkdagen van 17:00 tot 19:00 en de zondag van 10:00 tot 12:00 en alle dagen in het lokaal café " 't Spaans Bierhuis" Spanjestraat 74 te Roeselare.

Inhoud van de operette: 

Monika is een mooi en bescheiden boerenmeisje uit het Zwarte Woud. Haar ouders zijn gestorven en zij en haar twee zusjes beheren zo lang de boerderij tot het kleine broertje meerderjarig is. De drie (huwbare) meisjes voelen zich thuis in de veilige omgeving van de dorpsgemeenschap. Maar natuurlijk lopen daar wel de nodige figuren rond met een verborgen agenda. Onder hen is 'iemand van buiten': Horst-Dietrich, die uit een adellijk geslacht stamt, medicijnen studeert en in het dorp stage loopt. Monika is stilletjes verliefd op hem en raakt in de hoogste staat van euforie, als Horst-Dietrich na voltooide stage uitgerekend van haar speciaal afscheid neemt en zegt, dat hij van haar houdt. Ze springt zonder enige aarzeling achterop zijn motorfiets en rijdt mee naar een landgoed ergens bij een stad in Noord-Duitsland. Daar ontmoet Monika een sjieke familie, die voor hun Horst-Dietrich een huwelijkspartner in petto heeft, die beslist geen 'Monika' heet. Na veel gedoe op het landgoed lijkt de liefde tussen Horst-Dietrich en Monika te bekoelen. Het boerenmeisje keert terug naar haar geboortegrond ('Heimatland'). Uiteindelijk weet zij niet beter dan aan iemand van het dorp haar jawoord te geven. Maar dan stormt Horst-Dietrich binnen: hij wil de nieuwe dorpsdokter zijn en de operette-afloop wijst zich vanzelf.

bron: https://tenorschock.blogspot.com/2010/04/rudolf-schock-zingt-nico-dostal.html

 

Persoon
Kunst Veredelt (beeldt uit)
Object
Foto van Jacques De Vliegher, de tweede voorzitter van "Kunst Veredelt", 1953-1972. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.