• Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Lustige Boer" door het  Toneel- en Operettegezelschap "de Burgerlijke Oorlogsverminkten", Roeselare, 1952
Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Lustige Boer" door het  Toneel- en Operettegezelschap "de Burgerlijke Oorlogsverminkten", Roeselare, 1952
Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Lustige Boer" door het  Toneel- en Operettegezelschap "de Burgerlijke Oorlogsverminkten", Roeselare, 1952

Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Lustige Boer" door het Toneel- en Operettegezelschap "de Burgerlijke Oorlogsverminkten", Roeselare, 1952


Objectnummer
KUV20191016_010
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheater  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

 

Vervaardiger
Drukkerij Dermaut
Inhoud

Deze affiche annonceert een culturele voorstelling van het  Toneel- en Operettegezelschap "De Burgerlijke Oorlogsverminkten" . De operette " De Lustige Boer" van componist Leo Fall wordt opgevoerd  in een regie  van Alb. Dobbelaere, orkest en koren staan onder de leiding van R. Decaestecker en de balletten worden geleid door Lissy Janssens.

Dit evenement gaat door in de schouwburg "Patria" te Roeselare. Er zijn drie voorstellingen op zondag 2 maart 1952 om 15:00, zondag 9 maart 1952 om 15:00 en zondag 16 maart 1952 om 19:30.

De hoofdrollen worden vertolkt door Alb. Dobbelaere en Godelieve Buysse (Annemirell). Treden verder op:  Mariette Flamand (Lissy), G. Wallaeys (Vincent), Jos. Berteloot (Lindoberg), J. Himpe (Stefan) en de rest van het gezelschap.

Een foto van Mariette Flamand in de rol van Lissy werd hierbij opgenomen. 

Voor deze alom gekende en graag geziene operette zijn er kaarten te koop aan 40, 30 of 20 Bfr. vanaf 18 februari 1952 in Patria (alle dagen van 17:00 tot 19:00 en de zondag van 10:00 tot 12:00) en heel de dag door in het lokaal café " 't Spaans Bierhuis" Spanjestraat 74 te Roeselare.

Inhoud van de operette

"Deze operette uit 1907 gaat over hoe de rijken naar de armen kijken. Een verhaal dat ook nu nog actueel is, maar waar op het einde de les hetzelfde is: wij zijn allemaal gelijk.
Het is het verhaal van Stefan, de zoon van de eenvoudige boer Matthäus, die gaat studeren in de stad. Wanneer hij later een succesvolle burger is geworden, leert zijn arme vader dat zijn zoon op hem en zijn afkomst neerkijkt. Het leidt tot een onvermijdelijke confrontatie tussen arm en rijk, platteland en stad, vader en zoon…
De geschiedenis speelt zich af in het dorp Oberwang en in Wenen in 1896 en 1907. Volgens de wens van zijn overleden vrouw laat Matthäus Scheichelroither zijn zoon Stefan voor dominee studeren. De peter van de jongen, de rijke boer Lindoberer, heeft de nodige geldmiddelen verschaft. Elf jaar nadat Stefan voor zijn studies naar Wenen is vertrokken moet Vinzenz, de zoon van Lindoberer, in militaire dienst. Hij vraag Stefans zuster, Annamirl, of zij zijn vrouw wil worden, maar ze wijst hem af. De oude Matthäus wacht op de komst van zijn zoon, die de theologie heeft opgegeven en medicijnen is gaan studeren. Wanneer Stefan eindelijk in zijn geboortedorp terug is zegt hij zijn vader dat hij maar een uurtje kan blijven, hij moet naar Berlijn waar hij met de dochter van 'Geheimrat' von Grunow zal gaan trouwen. Zijn vader en zijn zuster zijn niet voor de bruiloft uitgenodigd. De oude Matthäus, die zich door zijn zoon verstoten voelt, besluit Heinerle, het buitenechtelijk kind van de koeienhoedster Lisi te adopteren ..."

 

Bronhttps://www.vtbkultuur.be/kortenberg/activiteiten/operette-de-lustige-boer/datum/2449

Persoon
Kunst Veredelt (beeldt uit)
Object
Foto van Gerard Roose, de eerste voorzitter van het "Tooneelgezelschap De Burgerlijke Oorlogsverminkten", 1930-1953. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.