Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Szardasvorstin" door het  toneel- en operettegezelschap "de Burgerlijke Oorlogsverminkten", Roeselare, 1951

Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "Szardasvorstin" door het toneel- en operettegezelschap "de Burgerlijke Oorlogsverminkten", Roeselare, 1951


Objectnummer
KUV20191016_007
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheater  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

Vervaardiger
Drukkerij Dermaut
Inhoud

We krijgen hier een affiche te zien  die een culturele voorstelling aankondigt. Het toneel- en operettegezelschap "De Burgerlijke Oorlogsverminkten" kondigt aan dat de operette " Szardasvorstin" wordt opgevoerd van de hand van componist E. Kallman. De regie is in handen van Y. Degruyter, orkest en koren staan onder de leiding van Corneilde Edg. en het ballet wordt geleid door J. Meuleman.

Dit evenement gaat door in de schouwburg "Patria" te Roeselare. Er zijn drie voorstellingen op zondag 11 februari 1951 om 15:00, zondag 18 februari 1951 om 15:00 en donderdag 22 februari 1951 om 19:30.

De hoofdrollen worden vertolkt door Yola Degruyter en Francis De Paep. Treden verder op: Jozef Berteloot, Mariette Flamand, J. Himpe, L. Verger, O. Hatse en C. Vandecappelle en de rest van het gezelschap.

De voorstelling wordt aangekondigd met de volgende superlatieven: "Overtreft nog alle voorgaande prestaties - gans nieuwe kostumes - prachtige  balletten, een weelde voor oog en oor".

Kaarten zijn te koop aan 40, 30 of 20 Bfr. vanaf 29 januari 1951 in Patria (alle dagen van 17:00 tot 19:00 en de zondag en de dinsdag van 10:00 tot 12:00) en heel de dag door in het lokaal café " 't Spaans Bierhuis" Spanjestraat 74 te Roeselare.

Inhoud van de operette: " Edwin, Graaf von und zu Lippert-Weylertsheim is verliefd op de burgerlijke zangeres Sylvia Varescu. Deze verboden liefde speelt zich af vóór de eerste wereldoorlog in Boedapest en Wenen. De ster van het cabaret Sylvia Varascu gaat op tournee naar Amerika, dit tot groot verdriet van Edwin. In Amerika wil zij dan tevens haar afscheidsvoorstelling geven, om daarna terug te gaan naar haar geliefde. De vader van de jonge Graaf staat er echter op dat hij met Gravin Stasi zal trouwen en niet met een theatermeisje. Edwin vraagt Sylvia dringend om niet naar Amerika te gaan en geeft haar bovendien een schriftelijke trouwbelofte.

Wanneer Graaf Boni, die bevriend is met Sylvia en Edwin, de zangeres een verlovingskaart zien van de op handen staande bruiloft van Stasi en Edwin, staat Sylvia`s besluit vast, om toch naar Amerika te gaan. Als later het verlovingsfeest wordt gegeven, zijn ook Boni en Sylvia van de partij en zij doen zich voor als een getrouwd stel. Sylvia heeft Boni gevraagd om zich als haar echtgenoot uit te geven. Nu ziet Edwin zijn kans, hij vraagt Boni om zich te laten scheiden, zodat hij toch met Sylvia zal kunnen trouwen. Zijn vader zal er zeker geen bezwaar tegen hebben als hij met een gescheiden Gravin wil trouwen. Sylvia is zwaar verontwaardigd over dit plan, maar met de hulp van Boni zal voor Edwin alles goed aflopen. Sylvia wordt zijn vrouw, zelfs met toestemming van zijn vader, die bedenkt dat ook zijn vrouw ooit zangeres was. Ook Boni en Stasi vinden het geluk bij elkaar. Zij hebben ruimschoots de tijd gehad om elkaar beter te leren kennen en zijn verliefd geworden. Samen worden zij het tweede gelukkige paar."

Persoon
Kunst Veredelt (beeldt uit)
Object
Foto van Gerard Roose, de eerste voorzitter van het "Tooneelgezelschap De Burgerlijke Oorlogsverminkten", 1930-1953. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.