• Algemene geschiedenis, Firma Maselis, Roeselare
Algemene geschiedenis, Firma Maselis, Roeselare
Algemene geschiedenis, Firma Maselis, Roeselare
Algemene geschiedenis, Firma Maselis, Roeselare

Algemene geschiedenis, Firma Maselis, Roeselare


Objectnummer
MAS2016_001
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven. Deze foto's komen uit de publicatie 'Maselis te Roeselare: van landbouw naar voedingsnijverheid'.

Foto 1: haven van Roeselare anno 1898

Foto 2: eerst moderne gebetonneerde fabriek 1929-1930, linkervaartkaai

Foto 3: binnenhaven van Roeselare, grootste concentratie van veevoederfabrieken in het land

Inhoud

Het graanverwerkend bedrijf NV Maselis, werd opgericht te Roeselare in 1829 door Pierre Maselis. De oorspronkelijke startlocatie was vermoedelijke de Noordstraat. Maselis begon als een zaaigraanbedrijf en was een éénmanszaak. Het ging om ‘een beetje handel drijven’. Er werden akkoorden gesloten met landbouwers uit de omgeving om zaaigraan te vermeerderen. Hiervoor werd hen een beetje zaaigraan gegeven dat ze uitzaaiden. En van die oogst werden de beste partijen bijgehouden terwijl er ook enorm veel bijproduct van het zaaigraan overbleef. Op een bepaald moment is dan het idee ontstaan om dat bijproduct aan dieren te voederen en zo is het bedrijf rond 1880 in de veevoeding terecht gekomen.

In ’14-’18 lag het bedrijf stil en lag heel Roeselare plat. In de tweede wereldoorlog werd er op heel beperkte schaal verder gewerkt. De familie Maselis stond niet aan de kant van de Duitsers en het bedrijf heeft voor hen dan ook het strikt minimale gedaan o.a. wat voeder voor de paarden van het Duits leger gegeven.

Van de veevoeding diversifieerde het bedrijf naar de maïsmolen en de havermolen rond 1930. En dat is ondertussen de hoofdactiviteit geworden. De 2 oorspronkelijke activiteiten van Maselis,  veevoeder en zaaigraan, zijn stopgezet in 1990. Momenteel is het bedrijf sterk aan het uitbreiden naar de ontbijtgranen toe, via dochterbedrijven Poco Loco en Mulder, ook beide in Roeselare gelegen. De bij Maselis geproduceerde producten zijn goed voor ongeveer de helft van de Belgische markt. Poco Loco vertegenwoordigt slechts 1 à 2% van de Belgische markt, terwijl dit bij Mulder rond de 5 à 10% schommelt. 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Het familiebedrijf, Firma Maselis, Roeselare ()
Begrafenis Jeroom Maselis, Roeselare , 1937 ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.