• Roland Handsaeme, tweede generatie Handsaeme Machinery, Izegem.
Roland Handsaeme, tweede generatie Handsaeme Machinery, Izegem.
Roland Handsaeme, tweede generatie Handsaeme Machinery, Izegem.
Roland Handsaeme, tweede generatie Handsaeme Machinery, Izegem.
Roland Handsaeme, tweede generatie Handsaeme Machinery, Izegem.
Roland Handsaeme, tweede generatie Handsaeme Machinery, Izegem.

Roland Handsaeme, tweede generatie Handsaeme Machinery, Izegem.


Objectnummer
HAN2016_003
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto  1: Handsaeme Machinery Izegem - zaakvoerder 2de generatie Roland Handsaeme.

Foto 2: Handsaeme Machinery Izegem - één van de eerste machines - een effenklopmachine voor de schoennijverheid.

Foto 3 en 4: Kindermolens geproduceerd door Handsaeme Machinery 2° generatie.

Foto 5: Stikkerijband voor de schoennijverheid geproduceerd door Handsaeme Machinery Izegem.

Inhoud

Roland Handsaeme studeerde aan het college van Izegem in de Moderne Afdeling. Na het 4° jaar economische stapte hij over naar het VTI te Kortrijk waar hij de A2 volgde (de A3 behaalde hij via avondonderwijs). Hij is ook gestart aan de A1 opleiding maar heeft die niet afgewerkt. Hij bekwam er wel een attest voor pneumatica en elektriciteit. Eind 1962, na zijn legerdienst, is Roland in het bedrijf van zijn vader gaan werken.

Hij startte met het ontwerpen en de productie van automatische transportbanden voor de schoennijverheid. Dat was nog relaisgestuurd, niet computergestuurd. Meer dan dertig van die machines heeft hij geproduceerd. Zo ontwikkelde hij ook de automatische stansmachine.

Vanaf de jaren 1970 werden machines aangemaakt voor de tapijtindustrie. In de jaren 1970/90 was het bedrijf ook actief in de productie van kermisattracties. Er werden in totaal een vijftigtal kindermolens gemaakt voor heel Europa. Op die kindermolens zaten een paar vliegtuigjes die omhoog en omlaag moeten gaan, en voor Handsaeme Machinery, specialisten in de pneumatiek, zat dat helemaal in hun  expertise. Maar ze maakten ook schietkramen, frituren, … Dat was vooral winterwerk van oktober tot Pasen.

Tussendoor werden ook altijd machines gemaakt op aanvraag voor textiel-, hout-, metaal- en plasticvormen. Die variëteit heeft het bedrijf altijd al moeten in acht nemen. Want eenmaal een bedrijf zijn productieorgaan heeft, hebben ze geen nieuwe machines meer nodig. Ook zo in de industrie: als ieder bedrijf een paletmachine staan heeft, dan valt die vraag uiteraard stil en is het aan Handsaeme Machinery om weer innovatief te zijn.

Op dit ogenblik is Roland op pensioen en wel nog betrokken bij het bedrijf, maar hij werkt niet meer mee. Hij beperkt zich tot het doen van boodschappen, het contact houden met het bedrijf dat hij zelf mee heeft uitgebouwd. En als om zijn raad wordt gevraagd stelt hij nog graag zijn expertise ter beschikking van het bedrijf.

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Algemene geschiedenis, firma Handsaeme, Izegem ()
Gaston Handsaeme, eerste generatie Handsaeme Machinery, Izegem ()
Olivier Handsaeme, derde generatie Handsaeme Machinery, Izegem. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.