Algemene geschiedenis, Borstelfabriek Decof, Izegem


Objectnummer
DEC2016_001
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto: Dirk Decoopman, zaakvoerder derde generatie van de firma Decoopman (Decof bvba), borstelfabriek te Izegem.

Inhoud

Het succesrijke verhaal van de firma Decof bvba uit Izegem neemt een start in de Roeselaarsestraat 428 (recht tegenover de Dankkapel) in het jaar 1924 toen Achilles Decoopman (eerste generatie)samen met zijn vrouw en kinderen het borstelbedrijf A.Decoopman-Vandeginste & Zonen oprichtte. Achilles werkte voorheen al in een ander borstelbedrijf als werknemer. Hij had de expertise en zijn zoon Antoine Decoopman (tweede generatie) had de kennis van de talen (Frans en Engels, noodzakelijk voor de export). Daarna kwamen ook de broers Valère, Maurice en Palmère  Decoopman het bedrijf vervoegen. Naderhand heeft Palmère zich weer uit het bedrijf getrokken en Maurice is in 1951 verongelukt in de fabriek. Tot 1939 worden de producten voornamelijk op de Britse markt verkocht. De merknaam ‘de valk - le faucon’ wordt gebruikt als label van de borstels.

In 1964 namen de broers Antoine en Valère Decoopman (tweede generatie) dan ook nog de borstelfabriek P. Vandommele in de Roeselaarsestraat over.

In 1988 laten de nieuwe generatie zaakvoerders, Dirk en Hans Decoopman (derde generatie), grotere productiegebouwen optrekken langs het kanaal Roeselare-Ooigem. Ze kopen de eerste CNC-machines aan, wat meteen hun zin voor vernieuwing illustreert. De focus wordt nu  sterker op producten voor de professionele markt gelegd. Falcon Brush wordt gelanceerd en maakt zijn opmars als premium label van Decof bvba.

In 1996 wordt  Dominique Decoopman (vierde generatie), de oudste zoon van Dirk Decoopman, Sales Manager. Hij focust zich vooral op de export naar Frankrijk, en brengt meteen ook het Avant Garde en SAFE brush gamma op de markt. Vanaf 2006 versterkt David Decoopman (vierde generatie), de jongste zoon van Dirk, het Falcon Brush team als Financial and Production Manager. In 2009 beslist Dirk Decoopman de dagelijkse leiding volledig aan zijn zonen over te dragen.

 

Objecten
De geschiedenis en de evolutie van de borstel, borstelfabriek Decof, Izegem ()
De verschillende producten onder het premium kwaliteitslabel FALCON BRUSH, borstelfabriek Decoopman (Decof bvba), Izegem ()
Interessant om weten, Borstelfabriek Decoopman (Decof bvba), Izegem ()
De toekomst van het bedrijf, Firma Decoopman (Decof bvba), Izegem. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.