Algemene geschiedenis, Bouwwerken Allaert, Gits
Algemene geschiedenis, Bouwwerken Allaert, Gits
Algemene geschiedenis, Bouwwerken Allaert, Gits
Algemene geschiedenis, Bouwwerken Allaert, Gits

Algemene geschiedenis, Bouwwerken Allaert, Gits


Objectnummer
ALL2016_001
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: De derde, vierde en vijfde(?) generatie: Rik, Jules en Nic Allaert

Foto 2: De derde generatie Rik Allaert en zijn tweelingsbroer Luc Allaert op een werf

Foto 3: De tweede generatie Gerard Allaert (links) en zijn broer Jules Allaert (midden).

Foto 4: De eerste generatie stichter Alfons Allaert, die omkwam in een auto-ongeval te Gits.

 

Inhoud

Het bouwbedrijf Allaert werd gesticht in de laatste oorlogsjaren, circa 1944 door Alfons Allaert. Hij startte dit samen met zijn vier zoons, waaronder Gerard en Jules Allaert. In de jaren '50 nam Gerard Allaert de leiding over als baas. Er wordt gezegd dat zijn broer Jules wel de chef was, aangezien hij vaak de moeilijkere werken voor zijn rekening nam. Gerard Allaert trouwde pas op 43-jarige leeftijd en kreeg vier kinderen: de oudste Jan, de tweeling Rik en Luc, en Dirk. Op 65-jarige leeftijd ging Gerard Allaert op pensioen en tijdens die eerste jaren werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon. Toen deze huwde en zelfstandig begon in Menen, namen Rik en Luc op 21-jarige leeftijd de zaak over in 1971. Ze stonden al van hun 16 jaar in de zaak en kwamen dus letterlijk van school, alhoewel ze al vanaf jonge leeftijd in de vakanties bijsprongen. Hun jongste broer Dirk die eigenlijk timmerman was, is dan na een tijdje ook in de zaak gekomen op aandringen van Rik en Luc. Er werkten in die periode ook twee neven van hun vader Gerard in de zaak, die later wel uit de zaak zijn gestapt. Rik ging op pensioen in 2012. Sinds oktober 2010 werd hij al bijgestaan door zijn zoon Nic die zijn opleiding bij zijn vader deed en eerst een aantal jaar kon meedraaien voor ook hij zelfstandig werd.

Het bedrijf was en is nog steeds gevestigd in Turkeyenstraat te Gits. Het bedrijf van Alfons Allaert lag wel in een landelijke zone, waardoor het eigenlijk zonevreemd gebied was. Dankzij een bijzonder plan van aanleg is dit jaren later wel in orde gekomen. Rik woont momenteel in de Noordabeelstraat te Gits waar zijn vader Gerard  een extra werkplaats had, die tot op vandaag ook nog in gebruik is.

Objecten
Activiteiten, Bouwwerken Allaert, Gits ()
Het personeel, Bouwwerken Allaert, Gits ()
Enkele anekdotes, Bouwwerken Allaert, Gits ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.