• Algemene geschiedenis, Electro-Varia, Ingelmunster
Algemene geschiedenis, Electro-Varia, Ingelmunster
Algemene geschiedenis, Electro-Varia, Ingelmunster
Algemene geschiedenis, Electro-Varia, Ingelmunster
Algemene geschiedenis, Electro-Varia, Ingelmunster

Algemene geschiedenis, Electro-Varia, Ingelmunster


Objectnummer
ELE2016_001
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: de winkel vanuit het straatzicht

Foto 2:  de winkel in detail

Foto 3: de oprichter Walter Vanlerberghe

Foto 3: drie van de vier zonen van Walter Vanlerberghe: Marnix, Ludwig en Rudy Vanlerberghe

 

Inhoud

Het bedrijf Electro Varia werd opgericht op 14 september 1963 door Walter Vanlerberghe die uit een schrijnwerkersfamilie (VASA) kwam. Walter was 21 jaar en besloot met zijn spaarcentjes zijn eigen electrozaak op te richten. Op dat moment bevond het bedrijf zich in de Oostrozebekestraat 55 te Ingelmunster. Na vijf jaar besloot Walter te verhuizen naar een grotere locatie in de Oostrozebekestraat 75. Indertijd waren er in Ingelmunster 18 electrowinkels, waarvan op heden enkel Electro Varia is overgebleven. 

Het bedrijf heeft bijna 50 jaar lang op de locatie in de Oostrozebekestraat 75 gezeten. Walter zijn zoon Ludwig wilde oorspronkelijk graag in de autosector werken, maar kreeg de smaak te pakken toen hij een leercontract van 3 jaar bij zijn vader afsloot in 1991. Uiteindelijk nam hij het bedrijf in 2003 over samen met zijn vrouw.

Walter heeft nog drie andere zonen, waarvan er twee (Marnix en Rudy) later ook bij Ludwig in de zaak kwamen. In 2013 verhuisde de zaak naar de Kortrijkstraat 125 in Ingelmunster, een volledig nieuwe locatie met een oppervlakte van 100 m². Vandaag werken er dus 4 familieleden in de zaak. Alhoewel er werk genoeg is, probeert Electro Varia bewust om dit in de familie te houden en voorlopig geen nieuwe medewerkers aan te werven. 

De naam Electro Varia komt van Vanlerberghe-Raes (de achternaam van de vrouw van Walter Vanlerberghe), wat afgekort werd tot varia, die daarnaast ook 'allerlei' betekent. Ze verkopen dus alles wat met electro te maken heeft, bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines, vaatwasmachines e.a.  

 

 

 

 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Evolutie doorheen de jaren, Electro-Varia, Ingelmunster ()
Informatiebrochures, Electro-Varia, Ingelmunster ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.