Algemene geschiedenis, Firma Phaz, Roeselare
Algemene geschiedenis, Firma Phaz, Roeselare
Algemene geschiedenis, Firma Phaz, Roeselare

Algemene geschiedenis, Firma Phaz, Roeselare


Objectnummer
PHA2016_002
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1 : naamplaatje onderste lat rolluik - Constant Breemersch - eerste generatie

Foto 2 : naamplaatje onderste lat rolluik - Robert Breemersch - tweede generatie

Foto 3 : naamplaatje onderste lat rolluik - Pierre Breemersch - derde generatie

Inhoud

Geschiedenis van het familiebedrijf Breemersch n.v. (handelsnaam Phaz).

Het verhaal nam een start als Constant Breemersch, schoenmaker van opleiding, de zaak overnam van zijn broer Johannes die zijn activiteiten verlegde naar Oostende. Het betrof hier een zaak met twee luiken: enerzijds een schrijnwerkerij  van “lattenstoors en zonnestoors” en anderzijds “gemaakte goederen” (textiel, vooral ‘schorten’). In een krant van 1876 is er sprake dat Constant zijn atelier van rolluiken en ‘blaffeturen’ verhuist naar de Delaerestraat 34 te Roeselare (naast eethuis ‘Pieter’). De oprichtingsdatum zal dus wellicht nog vroeger vallen, maar daar bestaan geen gegevens meer over.

In 1914 neemt zoon Robert Breemersch de zaak van zijn vader over en legde zich vooral toe op de schrijnwerkerij van rolluiken, klapluiken en zonneschermen. Onder het bewind van Robert verhuisde het bedrijf naar de Bollenstraat in Roeselare. Robert was tot 1976 actief bij de zaak betrokken. Tijdens de beide wereldoorlogen werd het bedrijf en de productie telkens stilgelegd.

De twee broers  Pierre en Jacques Breemersch kwamen rond 1947 de zaak van hun vader Robert vervoegen. In de vijftiger jaren van vorige eeuw kwam er blijkbaar een dipje in de bouwsector wat de zaakvoerders ertoe aanzette op bepaald ogenblik met de productie te starten van hobbelpaarden in geperst karton. Dat was een bijzonder ambachtelijke en dus arbeidsintensieve bezigheid waardoor in die periode (1950/60) 50 à 60 personeelsleden het bedrijf bevolkten. In de jaren 1960 brengt de ontwikkeling van kunststof het bedrijf terug bij zijn oorspronkelijke ambacht: schrijnwerkerij met als hoofdaccent het “gat in de muur”, dus productie van ramen, rolluiken, zonnewering, …In de jaren 1970 zorgt de ontwikkeling van het voorzetrolluik in aluminium voor een grote boost, waardoor de gevolgen van de oliecrisis in het bedrijf niet voelbaar was. In de jaren 1960/1970 werkte het bedrijf met drie zaakvoerders en drie medewerkers.

In 1977 komt de huidige zaakvoerder Patrick Breemersch aan het stuur van Breemersch n.v. Dit gaat ook gepaard met een verhuis naar de huidige bedrijfsgebouwen in de Ardooisesteenweg 305 te Ardooie. De aandacht gaat nu uitsluitend naar alles wat met het gat in de muur te maken heeft: de schrijnwerkerij van ramen (in hout, pvc, aluminium) + rolluiken + buitenzonwering en de raamdecoratie: rolgordijnen, flexen, gordijnen. Het bedrijf was tot begin 2000 een assemblagebedrijf (productie in eigen bedrijf), vanaf 2000 werkt het bedrijf via partners die de productie overnemen (met uitzondering van de binnenraamdecoratie (gordijnen,…).  Het bedrijf draait op dit ogenblik op een kleine 30 mensen (5 uit de familie; 18 medewerkers; 4 zelfstandige medewerkers).

De vijfde generatie is sinds 2008 aangetreden in het bedrijf. Alle kinderen die dat wensen krijgen de kans om in het bedrijf te proeven van wat “zelfstandig zijn” inhoudt. Dochter Aline Breemersch werkt al sinds 2008 als vertegenwoordiger in het bedrijf. Schoonzoon Nicolas wil ook graag zelfstandige worden en doet al sinds 2008 ervaring op in het bedrijf. Zoon Louis Breemersch leidt sinds 2015 de vestiging in Gent. Wel heeft Zaakvoerder en vader Patrick een datum vooropgesteld waarop de kinderen moeten beslissen of ze al dan niet in de zaak stappen, kwestie dat de overdracht vlot verloopt en de opvolging binnen het bedrijf is verzekerd.

Objecten
soort bedrijf, firma Phaz (Breemersch n.v.), Roeselare ()
Een sociaal bedrijf, Firma Phaz, Roeselare ()
Voor- en nadelen van een familiebedrijf, Firma Phaz, Roeselare ()
Toekomst voor het bedrijf, Firma Phaz, Roeselare ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.